Az ország 500 leggazdagabb emberét tartalmazó rangsorban 114 milliárdos kapott helyet, ami rekord a lista készítésének történetében.

Az előző csúcsot még a válság előtt, 2007-ben érték el 101 milliárdossal, 2008-ban csak 49-en tartoztak az elitklubba, míg 2009-ben 77-en.

Az orosz gazdagok a tőzsde zuhanása mellett azért veszítették el vagyonuk jelentős részét a válságban, mert befektetéseiket tőkeáttételes hitelekből finanszírozták, amelyek hatványozottan veszítették el értéküket az összeomlás idején.

A "visszagazdagodás" legfőbb oka egyrészt az orosz tőzsde látványos feltámadása a 2009 februárjában elért mélypontról - tavaly 20 százalékkal nőtt a moszkvai börze kapitalizációja -, másrészt a kínai ipar kimeríthetetlen nyersanyagigénye, ugyanis az orosz mágnások vagyonának gyökerei még mindig az ország gazdag nyersanyagkincsében keresendők.

A toplista első tíz helyezettjének összesített vagyona 30 százalékkal, 182 milliárd dollárra nőtt 2010-ben az egy évvel korábbihoz képest, de még messze van a 2007-ben elért 221 milliárd dollártól.

A tavalyi listát 2009-hez hasonlóan Vlagyimir Liszin, az NLMK acélipari vállalat rejtőzködő elnöke vezeti valamivel több mint 28 milliárd dolláros vagyonnal.

A második Mihail Prohorov, aki éppen jókor, 2008 tavaszán adta el részesedését a Norilszk Nyikelben.

A harmadik Aliser Uszmanov, a Metalloinveszt többségi tulajdonosa.

A negyedik Oleg Gyeripaszka, a RuszAl alumíniumóriás feje, az ötödik Roman Abramovics, aki acélipari érdekeltségekre cserélte az olajkitermelésben fekvő vagyonát.