Noha szeptemberben a Fed még a 85 milliárd dolláros eszközvásárlási program változatlan fönntartása mellett foglalt állást, a többség már akkor is úgy gondolta a döntéshozók közül, hogy a program fokozatos leépítését, illetve az alapkamat emelését még 2013-ban el kell kezdeni, 2014 közepére pedig teljesen véget is érhet.

A nyíltpiaci bizottság (FOMC) tagjai közül néhányan tartózkodtak, néhányan pedig úgy vélekedtek, hogy csak jövőre kellene elkezdeni a program visszavonását. Ugyanakkor olyan vélemények is akadtak, amelyek sokkal gyorsabb kivonást tartottak kívánatosnak.

Különösebb meglepetést a most megjelentek nem igazán okozhattak, miután Ben Bernanke Fed-elnök júniusban szintén azt prognosztizálta, hogy már idén megkezdődhet a monetáris feltételek szigorítása.

A piac ennek megfelelően nem reagált szélsőségesen a hírekre, a Nasdaq szerény gyengült, a Dow Jones és az S&P 500 pedig hasonló mértékben emelkedett. Két utóbbi börzén tapasztalható óvatos erősödés elsősorban annak köszönhető, hogy a képviselőházi vezetők ismét találkoztak a költségvetési tárgyalások folytatása ügyében.

A Fed monetáris testületének következő ülését október 29-30-án tartják, azonban a piaci elemzők nem számítanak arra, hogy a FOMC már ekkor megkezdené a rendkívül támogató monetáris környezet szigorítását.