Szerdán közzétett prognózisában az ADB 6 százalékra emelte Ázsia várható növekedésének idei ütemét, 0,2 százalékponttal emelte a három hónappal korábban jósolt 5,8 százalékhoz képest. Tavaly az erős külföldi és hazai keresletnek köszönhetően 6,1 százalékkal nőtt a régió gazdasága. Jövőre kissé lassul az ütem, 5,9 százalékos növekedést várnak az ADB elemzői - írta az MTI.

A kereskedelmi viták mellett kockázat Ázsiára nézve a tőkebeáramlás csökkenése, amely bekövetkezhet, ha a Fed a piaci várakozásoknál gyorsabb ütemben kényszerül kamatot emelni. Az amerikai jegybank legutóbb márciusban emelte 25 bázisponttal az irányadó kamatsáv széleit, és a piacok még további két emelést várnak 2018-ban.

A régiók közül a legerősebb ütemben Dél-Ázsia gazdasága bővülhet, idén 7,0 százalékkal, jövőre pedig 7,2 százalékkal. Délkelet-Ázsiában idén és jövőre egyaránt 5,2 százalékkal, Kelet-Ázsiában 6,0, illetve 5,8 százalékkal, míg Közép-Ázsiában 4,0, illetve 4,2 százalékkal gyarapodhat a GDP.

Kína esetében 6,4 százalékról 6,6 százalékra javította az idei gazdasági növekedés várható ütemét az ADB, amely szerint a tavaly elért 6,9 százalékos bővülés után lassul a tempó, ahogy a gazdaságpolitika "a pénzügyi stabilitás és a fenntarthatóbb növekedési pálya" irányába hajlik.

Indiában tavaly 6,6 százalékra lassult a GDP-növekedés, de idén már 7,3 százalékkal, jövőre pedig 7,6 százalékkal bővülhet gazdasága, párhuzamosan azzal, ahogy az új adórendszer javítja a termelékenységet.

Fotó forrása: StockSnap