A döntéshozók még mindig attól tartanak, hogy a gazdasági bővülés ellenére túl alacsony az infláció.

A testület kormányzótanácsa július 20-án tartott ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton - írta az MTI.

A döntés indoklásában a kormányzótanács megerősítette szándékát az eszközvásárlási program folytatása mellett a jelenlegi, havi 60 milliárd eurós keret mellett legalább az év végéig, vagy szükség esetén tovább is az inflációs pályának a jegybanki célhoz közelítése érdekében. A jelenlegi kamatszint fenntartására pedig a közlemény szerint "huzamos ideig", akár az eszközvásárlási program befejezésén túl is szükség lehet.

A kamatdöntő ülést követő tájékoztatón Mario Draghi ECB-elnök jelezte, hogy a kormányzótanács a következő két ülés valamelyikén már meg fogja vitatni a mennyiségi monetáris lazító program további sorsát.

Azonban úgy tűnik, az EKB vezetői óvatosak lesznek a program alakulásának kommunikációjával, mivel attól tartanak, hogy a legkisebb változás a szóhasználatban félreértelmezéshez, elhamarkodott piaci várakozásokhoz vezethet - derül ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvből.

Sem az EU egészében, sem az euróövezetben nem változott az inflációs ráta júliusban - közölte csütörtökön az Eurostat. A hivatal adatai szerint az eurózónában az elemzői várakozásokkal összhangban, 1,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavaly júliushoz képes a júniusi azonos ütemű emelkedés után.

A fogyasztói áremelkedés ütemének stagnálása nem kedvező hír az ECB-nek, amely igyekszik felpörgetni az inflációt. Az éves euróövezeti infláció júliusi üteme elmarad a jegybank 2 százalékos célszámától, és a maginfláció is alatta van.