A tőzsdei befektetők nagy lelkesedéssel, a szakszervezetek súlyos bírálatokkal fogadták, hogy a Royal Mail részvényeinek ára 38 százalékkal, 456 pennyre ugrott a szervezet teljes tőzsdei bevezetését megelőző feltételes értékesítésen, majd visszaestek 440-450 közé - derül ki a BBC beszámolójából. A kormány 330 pennys áron kínálta fel a papírokat, így nagyjából kétmilliárd fontra (2,35 milliárd euró) számíthat az 500 éves intézmény eladásából. Ha részvényenként 450 pennyt kértek volna, akkor 2,7 milliárd font folyna be az államkasszába.

Az előzetes értékesítésen felkínált 1,7 milliárd font értékű csomagra 27 milliárdnyi ajánlat érkezett az egymás lábát taposó intézményi befektetőktől, amelyek egyenként 227 részvényt kaphattak. Az óriási érdeklődés miatt tízmillió papír fordult meg a piacon az ügylet első 30 másodpercében - jelentette Hargreaves Lansdown befektetési szolgáltató cég, hozzátéve, hogy technikai rendszerük nem mindig tudott megbirkózni a váratlanul nagy terheléssel.

Csaltak vagy nem csaltak?

Az ár megugrása felveti a kérdést, hogy a kormány bűnös vagy hanyag módon alulértékelte-e a Royal Mailt? A Communication Workers Union szakszervezet főtitkára, Billy Hayes tragédiának minősítette a posta privatizálását. Szerinte alulértékelték az intézményt, amivel átverték az embereket. David Cameron miniszerelnök teletömte az tőzsdei világban dolgozó barátai zsebét. Államosítják az adósságot és privatizálják a profitot - utalt az említett 700 millió fontos feltételezett elmaradt bevételre, amelyet az államadósság csökkentésére lehetett volna fordítani.

Vince Cable vállalkozásügyi miniszter szerint azonban mindez nem igaz. Először is az a legfontosabb, hogy a Royal Mail hosszú távra tervező intézményi befektetők többségi tulajdonába kerül. Másodszor a részvények valós értékét csak féléves mozgásuk után lehet majd pontosan megítélni.

Kétségek

Az utóbbi megjegyzésben lehet valami - bár az is igaz, hogy az a befektető, amely 330 pennyért megszerzett papírján ma 450-ért túladott, már biztosan pénzénél van. Elemzők szerint több bizonytalansági tényező hat a posta értékére. Ilyen a megfelelő feltőkésítés hiánya, a bizonytalan növekedési stratégia és a sztrájkveszély. Az 1516-ban alapított Royal Mail az elmúlt években egyre nehezebben állta a versenyt az internettel és az emaillel. Jelenleg 58 millió levelet kezel naponta szemben az öt évvel ezelőtti 84 millióval. Az elmúlt 12 évből ötben veszteséges volt és kénytelen volt leépíteni ötvenezer embert.

Az sztrájk lehetőségével kapcsolatban a szakszervezeti vezető Hayes nem hagyott kétséget afelől, hogy az új tulajdonosok kisvártatva megismerhetik a munkavállalók haragjának erejét. Mint mondta, az emberek nagy súllyal veszik majd figyelembe a részvények alulértékelését, amikor a jövő héten szavaznak a következő sztrájkról. Ha meglesz a szükséges többség, akkor már október 23-án megbénulhat a féllábbal már a tőzsdén lévő Royal Mail.

Búcsú az állami postától

Európában nem ördögtől való ötlet a posták privatizálása. Ausztria, Németország és Hollandia is elszánta magát erre: részben vagy teljesen magánkézbe adta az egykor nyugdíjas állást kínáló állami intézményt. A belga Bpost júniusi tőzsdére vitele 2,9 milliárd eurót hozott a brüsszeli kormánynak.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!