Ha a frank "rossz irányba" mozdul, még nagyobb "büntetőkamatot" szabhat ki a svájci nemzeti bank (SNB) - közölte a Sweiz am Sonntag a jegybankhoz közel álló forrásokra hivatkozva, ám az SNB nem kommentálta a hírt.

A menedékdevizaként funkcionáló frank vonzerejét először - még tavaly decemberben - az SNB azzal igyekezett mérsékelni, hogy a kereskedelmi bankok nála tárolt készpénze vagy azzal egyenértékű eszközei után mínusz 0,25 százalékos kamatot vetett ki. (A negatív kamatok alkalmazására a 70-es évek óta nem volt példa az alpesi országban.) Ezt egy hónappal később, idén januárban -0,75 százalékra változtatta.

Utóbbit azzal a devizapiacokat alaposan megrázó döntéssel egy időben lépték meg, hogy feladták a frank euróhoz mért 1,20-as árfolyamküszöbének fenntartását.

A svájci lap szerint az SNB annak lehetőségét vizsgálja, hogy ezt a -0,75 százalékos kamatot -1,50 százalékra módosítsák. Erre a lépésre okot adhat, ha a svájci frank erősödéssel reagál az európai központi bank (ECB) új államkötvényvásárlási programjának kezdetére - igaz, drámai felértékelődésnek egyelőre nincs jele, keresztárfolyam 1,07 körül jár. Thomas Jordan SNB-elnök (képünkön) a múlt hónapban azt mondta, hogy a jegybanknak - amennyiben szükség volna a frank gyengítésére - van tere a kamatok további csökkentésére.