Még rosszabb a helyzet Romániában

Románia gazdasága recesszióba kerülhet az idén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a folyamatos gazdasági egyensúlyhiányok és a reformok lassúsága miatt.
NAPI Online, 2009. február 4. szerda, 17:56
Fotó:

Mérsékelt élénkülés csak az év végén, vagy a jövő év elején következhet be - tudósított az MTI Eco. Az IMF Bukarestben egy hétig vizsgálódó küldöttsége pontosan nem nevezte meg, hogy mekkora lehet a gazdasági visszaesés, de román kormányzati források azt mondták, hogy a Valutaalap idén akár 1 százalékot is elérő GDP csökkenést valószínűsít.
A küldöttség megérkezése előtt az IMF még 1 százalékos idei gazdaságnövekedést jósolt. Az IMF küldöttsége jelezte: támogatja a román kormány múlt hónapban elfogadott gazdasági terveit, melyek részeként a GDP arányos államháztartási hiány 2 százalékra mérséklődhet a tavalyi 5 százalékról. A Valutaalap szerint ugyanakkor "továbbra is nagy a kockázat", mivel a költségvetési előirányzatot derűlátó növekedési ütemre alapozva dolgozták ki. Az IMF szerint a szerkezeti reformok lassú végrehajtása miatt a gazdaság kevésbé hatékony és mozgékony, hogy megfelelő választ adjon a lehetséges gazdasági visszaesésre

HOZZÁSZÓLÁSOK