A lap szerint a 2016 és 2017 június vége közötti 12 hónapban 5301 uniós állampolgárt utasítottak ki az Egyesült Királyságból, illetve tartottak fogva, ami sohasem volt ilyen magas azóta, hogy ilyen statisztikát vezetnek. Ez 20 százalékos növekedésnek felel meg az említett időszak alatt, bár - az Independent megjegyzi - a szám folyamatosan emelkedett a Konzervatívok hatalomra kerülése óta.

Egyes kritikus vélemények szerint a Belügyminisztérium szándékosan vesz célba EU-állampolgárokat a brexit utáni megtorlás részeként, hogy demonstrálja, a kormány komolyan gondolja a bevándorlás visszaszorítását.

Az Európai Bizottság most a lap szerint vizsgálja az uniós állampolgárok brexit-szavazás óta eltelt időszakában történt fogva tartásának és kiutasításának jelentős megemelkedését, miután a brit kormány eljárása jogtalan lehet.

A brit kormány szerint csak olyanokat vettek célba, akikről úgy vélik, nem kellene az országban lenniük, mert valamilyen bűnügyben elítélték vagy más módon jelentenek veszélyt.

Az The Observer egy kiszivárogtatott emailre hivatkozva írt erről, amelyben az EU brexittárgyaló csapata utalt egy, az uniós állampolgárok nagy-britanniai fogva tartásával kapcsolatban tett panaszra, amelyet az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatóságának küldtek. A panaszt a bevándorló fogva tartottak jogait védő alapítvány, a BiD tette.

Az alapítvány igazgatója, Celia Clarke, a lapnak azt mondta: ha más európai ország tenné ugyan ezt a britekkel, akkor az jogos felháborodást váltanak ki. Az alapítvány szerint az uniós állampolgárokat relatíve kis ügyek miatt - például közlekedési kihágások - tartóztatják le, vagy deportálják. Sőt, olyan esetekről is tudnak, amikor annak ellenére tartóztattak le uniós állampolgárokat, hogy semmilyen bűncselekményt nem követtek el, néha azért, mert mentális egészségügyi problémájuk van, vagy mert hajléktalanok.

Az uniós direktívák kimondják, hogy egy tagállam nem utasíthat ki EU-állampolgárt, csak "súlyos közrendi vagy közbiztonsági okokból".