Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt 16 évben tízszer akkora volt a külföldi befektetések értéke Romániában, mint a rendszerváltás utáni első évtizedben. Ennek ellenére az egy főre eső külföldi tőkeállomány alapján még Bulgária is jobban áll a Magyarországgal szomszédos országnál - derül ki a Maszol összeállításából.

Élen a lengyelek

A lakossága alapján Romániánál kétszer nagyobb Lengyelországba 192 milliárd eurónyi működőtőke áramlott a rendszerváltás óta, ami abszolút értékben kimagasló a régióban. Csehországban és Magyarországon, melyeknek lakossága körülbelül fele a romániainak, 101,9, illetve 83 milliárd eurót fektettek be külföldi vállalatok. Romániába 62 milliárd euró, Bulgáriába 37,95 milliárd euró külföldi befektetés érkezett.

A közvetlen tőkebefektetések állományát a GDP-hez viszonyítva Bulgária is előzi Romániát: 2015 végén a külföldi befektetések összértéke a bolgár GDP 86 százalékát tette ki, míg Románia esetén 39 százalék volt ez az arány. Magyarország a külföldi befektetések állománya a GDP 76,4, Csehországban 62,6, Lengyelországban pedig 44,9 százaléknak felel meg.

Élen a csehek

Az egy főre eső külföldi befektetés értéke Románia esetén 3130 euró, míg Bulgária esetében 5270, Lengyelországban 5035, Magyarországon 8386, Csehországban pedig 9703 euró. A többi ex-szocialista országban a külföldi befektetéseknek több mint a fele a szolgáltatási ágazatba áramlott, ezzel szemben Romániában az ipar vonzotta a határon túli tőke 50,4 százalékát.