Még több fegyver Kínában?

Tovább növeli védelmi kiadásait, de nem kezd fegyverkezési versenybe Kína, az USA ennek ellenére szkeptikus.
NAPI Online, 2009. március 4. szerda, 09:00
Fotó:

Csaknem 15 százalékkal növeli hadi kiadásait az idén Kína - jelentette be a távol-keleti ország hivatalosan is. A tavalyi 418,2 milliárd jüannal szemben idén 14,9 százalékkal többet, 480,6 milliárd dollárt kíván védelmi célokra fordítani, csaknem annyit, mint az Egyesült Államok által elfogadott 513,3 milliárd.

Az USA részéről komoly kritikákat váltottak ki a kínai tervek, s Washington gyakran vádolja azzal is Pekinget, hogy az nem ad teljes körű tájékoztatást védelmi programjáról, s - amerikai szakértők szerint - a bevallottnál legalább 70 százalékkal többet költ. A KNK elsősorban a vízi valamint űrkapacitásait kívánja növelni, ám kiadásai csupán ahhoz elegendőek, hogy a szuverenitását és földrajzi integritását fenntartsa - védekeznek a kínaiak.

Kína nem fenyeget országokat és szomszédaival nem fog fegyverkezési versenybe kezdeni - mondta még tavalyi tokiói látogatása alkalmával Hu Csin-tao kínai elnök. Az ország védelmi kiadásai 1999 és 2008 között átlagosan 16,2 százalékkal nőttek, legnagyobb mértékben, 20,4 százalékkal 2006-ban. Ezzel szemben az amerikai hadi kiadások 2000 óta mintegy 43 százalékkal fokozódtak.

HOZZÁSZÓLÁSOK