Még több megszorítás kell Görögország megmentéséért

Több mint ezermilliárd forintnak megfelelő nagyságú új megszorító csomagot jelentenek be napokon belül az egyre mélyebb recesszióba süllyedő Görögországban.
MTI-Eco, 2010. november 12. péntek, 17:17
Fotó:

A 4,5 milliárd eurós csomag elsősorban az állami szférát sújtja majd, de lehetnek benne adóemelések is. A jövő évi költségvetésbe beépített újabb megszorítástól azt reméli a kormány, hogy sikerül tartani a hiánycélt - jelentette pénteken kormányzati forrásokra hivatkozva a DowJones amerikai gazdasági hírügynökség.

Az újabb csomagra azért van szükség, mert a Görögországban nemzeti sportnak számító adóelkerülés veszélyezteti a bevételi tervek teljesülését. "Az adókerülés változatlanul nagy probléma. Kétmilliárd eurós elmaradásban vagyunk az idei tervhez képest, ezért felül kell vizsgálni a 2011-es költségvetési javaslatot, hogy közelebb kerülhessünk a deficitcélhoz" - idézett a DowJones egy kormányzati tisztviselőt.

Az euróövezeti tagország a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió (EU) és az Európai Központi Bank (ECB) 110 milliárd eurós hitelkerete révén menekült meg tavasszal a pénzügyi összeomlástól. A hitelezőkkel kötött megállapodás értelmében a hazai össztermék (GDP) arányában mért államháztartási deficit - a GDP-arányos hiány - az idén 8,1 százalék lehet. Ehelyett azonban valószínűleg "9,3 százalék, vagy még annál is nagyobb lesz" - mondta a hírügynökség forrása.

A megszorító csomagon még dolgoznak, és a hétfőn Athénba érkező IMF-EU-ECB delegációval közösen véglegesítik. Az intézkedési tervet aztán beépítik a 2011-es költségvetési javaslatba, amelyet a szocialista kormány csütörtökön terjeszt a törvényhozás elé.

A takarékossági program "jelentős kiadáscsökkentést irányoz elő az állami vállalatoknál. Csökkennek a prémiumok és a túlórákért járó fizetség. Csökken a minisztériumok költségvetése is, és több szervezet egyesül, azok pedig, amelyeknek nincs igazán fontos funkciójuk, megszűnnek" - mondta egy illetékes.

A hiányt 2011-ben 7,6 százalékra kell szorítani a tavaszi megállapodás szerint. A hétfőn Athénba érkező delegáció azt is vizsgálja, hogy miként halad a megállapodásban foglaltak teljesítése. Az értékeléstől függ, hogy megkaphatja-e Görögország a hitel következő részletét.

Közben a válsághoz vezető tavalyi hiány pontos mértéke még mindig nem ismert. Jelenleg 13,8 százalék a hivatalos szám, ezt azonban várhatóan felülbírálja az Eurostat uniós statisztikai hivatal, amely hétfőn közli becslését. A DowJones beszámolója szerint a kormányzat arra számít, hogy "15 százalék felett" lesz az új érték.

A tavalyi hiány pontos értéke körüli bizonytalanság miatt kialakult válság leküzdése érdekében a kormány megszorítások sorát vezette be. Az adóemelések, a nyugdíjak és a közszolgálati dolgozók fizetésének csökkentése aztán hozzájárult ahhoz, hogy a gazdaság egyre mélyebb recesszióba süllyedt. A munkanélküliség 12,2 százalékos, jóval meghaladja az euróövezeti átlagot, és a pénteken megjelent adatok szerint a GDP 4,5 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, a második negyedévi 3,5 százalékos csökkenés után.

HOZZÁSZÓLÁSOK