Körülbelül 100 millió lej (hétmilliárd forint, egy kicsi focistadion ára) bevételt ért el tavaly az ország négy legnagyobb fesztiválja - írta a Maszol. A legnagyobb és legsikeresebb rendezvény a kolozsvári Untold volt 60 millió lejes bevétellel. Ez jegyeladásból és céges támogatásokból jött össze. Az utóbbiból folyt be több a szervezők kasszájába. Az egy évvel korábbihoz képest megduplázódtak az Untold bevételei.

A második legnagyobb zenei fesztivál a konstancai Neversea volt, 18 millió lej bevétellel. A dobogó legalsó fokára szintén erdélyi rendezvény, az Electric Castle került 11 millió lejjel. A negyedik a Bukarest közelében zajló Summer Well 8,4 millió lejjel.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap becslései szerint az említett négy fesztivál 2017-ben 250-300 millió lej bevételt generált a szállóknak, a panzióknak, az éttermeknek, a személyszállítóknak, a sörözőknek és a boltoknak. Az Untold idején Kolozsváron sokan elképesztő áron adják bérbe otthonukat néhány napra, miközben bevételeik semmilyen hivatalos statisztikában nem jelennek meg.

A fesztiválok nézőszám alapján összeállított rangsorát szintén az Untold vezeti. A tavalyi négy nap összesített nézőszáma 330 ezer volt - ezzel a Szigettel játszik egy ligában. A szervezők statisztikái szerint az Untold közönségének körülbelül 10 százaléka külföldi. A fesztiválok fő szponzorai, a Transilvania Bank, a Kaufland, az Ursus vagy az Orange sok száz ezer eurós szerződéseket kötnek a szervezőkkel.

A fotó forrása: Pixabay