Még van mozgástere a lengyel jegybanknak

Ellentétben más országokkal, amelyek már kifutottak a monetáris eszközökből, Lengyelországnak van még mozgástere a kamatlábak alakításában a gazdasági teljesítmény ösztönzésére - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes, fejlesztési- és pénzügyminiszter vasárnap a PAP hírügynökségnek adott interjúban.
MTI, 2016. november 20. vasárnap, 15:20
Fotó: Reuters

"Az egyik legkonzervatívabb európai monetáris politika a lengyel. Az Európai Unióban valószínűleg Lengyelországban a legmagasabb a reálkamat. Bőven van lehetőségünk még csökkenteni, de akár emelni is a kamatokat" - fogalmazott a miniszter. "Számos más ország viszont már kifutott a monetáris eszközökből" - jegyezte meg.

Morawiecki szerint a jövő hónapban esedékes amerikai kamatemelésnek lesznek lengyel pénzpiaci hatásai. "A dollár árfolyamának erősödése és az amerikai kötvényhozamok emelkedése szinte biztosan hatással lesz a lengyel pénzpiacra is" - mutatott rá. "A lengyel kötvényárak csökkennek, a hozamok emelkednek majd.

A gazdasági miniszter úgy látja, hogy az idei negyedik negyedévi és a jövő év első negyedévi lassulás után ismét felgyorsul a lengyel gazdasági növekedés. Az idei harmadik negyedévben három éve a leglassúbb, 2,5 százalékos volt a lengyel GDP-növekedés elemzők szerint az európai uniós támogatások csökkenése miatt. A kormány tartja idei 3,4 százalékos és 2017-es 3,6 százalékos GDP-növekedési előrejelzését.

HOZZÁSZÓLÁSOK