Megabombát tesztel Oroszország: "az élet egyszerűen elpárolog"

Oroszország elkezdte a világ legnagyobb erejű levegő-föld bombájának tesztelését, ám ennek ellenére állítja, nem fegyverkezik.
NAPI Online, 2007. szeptember 12. szerda, 18:37
Fotó:

Az legújabb orosz fejlesztésű hadieszköz, az úgynevezett vákuumbomba egy atombomba erejével bír, de a robbanást nem kíséri radioaktív szennyeződés - így reklámozta az orosz hadsereg a fegyvert. A két lépcsős robbanószerkezet az első detonációban nagy kiterjedésű felhőként szórja szét a robbanóanyagot, amely ezt követően öngyulladással vagy egy újabb robbanással élesedik.

A pusztítást valójában egy az emberi fül számára nem befogható tartományon túli hanghullám és a robbanás következtében elszabaduló, rendkívül magas hőmérséklet okozza. Ennek hatására "minden, ami él, egyszerűen elpárolog" - mondta Alexander Ruksin, az orosz hadsereg helyettes-vezérkari főnöke.

Az orosz fejlesztésű bomba a beszámolók szerint négyszer erősebb, mint az Egyesült Államok által tervezett, a "bombák anyjának" nevezett MOAB. Az amerikaiak névadására reagálva az oroszok a "bombák atyjának" keresztelték a maguk vákuumbombáját.

A vákuumbombákat szállító Tu-160-as "Blackjack" nehézbombázók, és a hasonlóan nagy bomba-tárkapacitással rendelkező Tu-95-ös "Medvék" korábban parancsot kaptak, hogy újítsák fel a hidegháború óta felfüggesztett Északi-tengeri őrjáratukat. Az egy héttel ezelőtt újraindított őrjáratok nagy port kavartak, de Putyin elnök akkor azt állította, az ország biztonsága érdekében indítja újra a bombázók hosszú távú őrjáratát, nem pedig egy újabb fegyverkezési verseny startját készíti elő.

HOZZÁSZÓLÁSOK