Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök, aki az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójára érkezett a kínai fővárosba, ünnepi eseménynek nevezte a bejelentést és úgy értékelte, az egyaránt jó hír a globális gazdasági fellendülés és Ázsia jóléte szempontjából.

Kína Dél-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere és a koreai export legnagyobb piaca. Dél-Korea ugyanakkor Kína harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, egyben 2013-ban a külföldi működőtőke ötödik legnagyobb forrása volt. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly elérte a 274 milliárd dollárt, amit az ország vezetői 2015 végére 300 milliárdra kívánnak növelni.

A dél-koreai tőzsde emelkedéssel reagált a pekingi bejelentésre. Becslések szerint egyedül a megállapodásnak köszönhetően öt év alatt 0,92-1,25 százalékponttal nagyobb növekedést érhet el a dél-koreai gazdaság.

Dél-Koreában ugyanakkor a mezőgazdasági ágazatot képviselő érdekképviseleti szervezetek tiltakozással fogadták a számukra hátrányosnak ítélt megállapodást. Közleményükben úgy vélték, az tönkre fogja tenni az ország agráriumát, kis- és közepes vállalkozásait. Az érintettek szövetsége november 20-ára tüntetést hirdetett.

Tajvanon az elnöki hivatal közleményében óvatosságra intett és azt sürgette, hogy a sziget gyorsítsa fel tárgyalásait Pekinggel. Álláspontjuk szerint a dél-koreai gazdaság szerkezete erősen hasonlít a Tajvanira, s az új körülmények között a teljes tajvani export 2-5 százalékát is kiválthatják a dél-koreai termékek. A tajvani becslések szerint a megállapodás a tajvani ipari export 25 százalékát érintheti, ami 38,6 milliárd dollár.