Megalakult az új összetételű szerb parlament

A parlamenti képviselők eskütételével szerdán Belgrádban megalakult az új összetételű szerb törvényhozás.
MTI, 2014. április 16. szerda, 18:13
Fotó: Reuters

Az alakuló ülésen a legidősebb parlamenti képviselő, a 84 éves Milan Korac elnökölt. A március 16-i előre hozott szerbiai parlamenti választáson az Aleksandar Vucic vezette jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) abszolút többséget szerzett, a 250 parlamenti hely közül 158-at kapott meg. Korábbi koalíciós partnerüknek, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) 44 mandátum jutott, míg az ellenzéki Demokrata Pártnak (DS) 19. Meglepetést okozott a frissen alakult Új Demokrata Párt (NDS), ugyanis Boris Tadic volt köztársasági elnök vezetésével 18 mandátumot tudtak megszerezni. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) növelni tudta képviselői számát, a következő négy évben hat politikusuk ülhet a szerb törvényhozásban. A nemzeti kisebbségek pártjai közül a bosnyák Szandzsáki Demokratikus Akciópártnak 3, az albán Demokratikus Cselekvés Pártjának pedig 2 mandátuma van.

Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője elmondta, pártja számára a hat képviselő, az öt államtitkár és a bizottsági tagok koordinálása új feladatokat és kihívásokat tartogat, a vajdasági magyarság érdekeit pedig ezentúl a törvényhozáson kívül a végrehajtó hatalomban is képviselni tudják.

A képviselőház elnökét és alelnökeit egy hét múlva, a húsvéti ünnepek után választják meg. Ezt követően a parlament elé kerül a kormányról és a minisztériumokról szóló törvény, amiről már a jövő szombaton döntenek a képviselők. Az új kormány pedig április 27-én teszi le esküjét.

Aleksandar Vucic leendő miniszterelnök korábban kijelentette, ez lesz a többpártrendszer bevezetése óta Szerbia legkisebb kabinetje, a miniszterekre pedig fontos feladatok várnak. Először gazdasági megszorító intézkedéseket foganatosítanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK