Megalapozottak a félelmek a világpiaci reformfolyamatok lassulásáról

Az Európai Unió eddig rendre reagált a válság fejleményeire, de sosem ment a problémák elébe; most egy olyan koherens megoldást kell találni, amely megfelelő iránymutatást ad az EU jövőjét illetően és megnyugtathatja a piacokat - mondta John Berrigan, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért és monetáris ügyekért felelős igazgatója az európai parlamentek költségvetési bizottsági elnökeinek pénteki budapesti találkozóján.
MTI-Eco, 2011. február 25. péntek, 17:57
Fotó:

Az igazgató reményét fejezte ki, hogy ebben a kérdésben sok minden kiderülhet az Európa Tanács márciusi ülését követően.

Berrigan szerint az európai pénzpiaci felügyeleti intézményrendszer kialakítása - amely elmondása szerint két év alatt jutott el az ötlettől a megvalósításig - az EU történetének egyik leggyorsabb döntéshozatali folyamata volt. "Ez az EU időszámításában a fénysebességének felel meg" - fogalmazott az igazgató.

John Berrigan szerint megalapozottak azok a félelmek, amelyek a G20-csoport világpiaci reformfolyamatának lassulásától tartanak, és hangsúlyozta: az EU feladata, hogy megőrizze saját lendületét.

Sharon Bowles, az Európai Parlament Gazdasági és monetáris bizottságának elnöke előadásában elmondta: az EU csak úgy tud kilépni a válságot jelképező gödörből, ha megújul az egységes piac. Bár az erre vonatkozó törvénytervezet hasonló irányba mutat, mint a korábban elfogadott versenyképességi paktum, az egységes piac megerősítése ennél erősebb eszköz lehet - tette hozzá.

A banki stressz tesztekről szólva kifejtette: a korábbi vizsgálatok nem mutattak valós képet a pénzintézetek állapotáról. Mint fogalmazott: "meg kell világítanunk az árnyékbanki szektorokat; ismernünk kell, hogy milyenek a közöttük feszülő kölcsönös összefüggések".

A közös pénzpiaci felügyelettel kapcsolatosan elmondta, az egyik legnagyobb feladat az Európai Unió előtt a közös szabálykönyv elfogadása, ami tartalmazná a tagállamok szervezeteire vonatkozó technikai irányelveket. Reményét fejezte ki, hogy a dokumentum kellően részletes lesz, mivel annak értelmezését az egyes tagállamok saját hatáskörben végeznék.

HOZZÁSZÓLÁSOK