Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn ismertetett jelentésében a szövetség ugyan üdvözölte a brit kormány által tett előkészületeket, de hangsúlyozta, hogy a brexit egyes következményeit - a kilépés példa nélküli jellege miatt - nem lehet enyhíteni.

Állásfoglalásában a Brit Iparszövetség a megállapodás nélküli brexit várható legsúlyosabb következményeinek enyhítésére szolgál tanácsokkal, amelyeket a brit kormány, az Európai Bizottság, az európai uniós tagországok és a vállalatok által készített tervek összesítése alapján állított össze. "Noha a vállalatok már így is milliárdokat költöttek a megállapodás nélküli kilépésre való felkészülésre, még mindig gátolják őket a homályos útmutatások és menetrendek, a költségek és a Brexit sokrétűsége" - fogalmazott a CBI, hozzátéve, hogy a nagyobb vállalatoknak - különösen az olyan szabályozottan működő területeken tevékenykedőknek, mint a pénzügyi szolgáltatások - jól átgondolt terveik vannak, a kisebb vállalkozások viszont kevésbé felkészültek.

A Brit Iparszövetség szerint a megállapodás nélküli kilépés csaknem a teljes brit gazdaságban fennakadásokat okozna.

A kormány egyik szóvivője a jelentésre reagálva hangsúlyozta, hogy az új miniszterelnök, Boris Johnson szerdai hivatalba lépése óta a kabinet fokozta a megállapodás nélküli brexitre való felkészülés ütemét, és Sajid Javid pénzügyminiszter megerősítette, hogy az ehhez szükséges minden anyagi eszköz rendelkezésre áll majd. Michael Gove vezetésével hetente kétszer ülésezik a rendezetlen kiválás következményeire való felkészüléssel foglalkozó csoport. A politikus a hétvégén közölte, a brit kormány - bár továbbra is igyekszik megállapodásra jutni az Európai Unióval - "nagyon is valószínűnek" tartja a megállapodás nélküli brexitet.

A Brit Iparszövetség többször is arra figyelmeztetett, hogy a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból már rövid távon súlyos fennakadásokat, hosszú távon pedig súlyos versenyképességi károkat okozna Nagy-Britanniának. A szervezet becslése szerint például a vámterhek, amelyek egyik napról a másikra megjelennének az EU-val folytatott kereskedelemben a rendezetlen kilépés esetén, 20 milliárd font (7300 milliárd forint) többletköltséggel terhelnék meg a brit vállalati szektort - írta az MTI.