A megállapodás tényét Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának (Eurogroup) elnöke jelentette be hétfőn Luxembourgban. Mint mondta, a megállapodást mind a 27 EU-tagállam minisztere elfogadta. A tagországok illetékesei hamarosan aláírják a szöveget, az megerősítésre a nemzeti parlamentek elé kerülhet, és a szerződés a jövő év végén életbe is léphet.

Az állandó mechanizmus állandó és lehívható tőkével is rendelkezik majd, teljes kapacitása eléri majd a 700 milliárd eurót. Az új mechanizmus révén az EU euróövezeti országok esetleges finanszírozási nehézségeit hidalhatja át pénzügyi támogatással. Ennek alapja továbbra is jelentős mértékben a zóna többi országának kétoldalú formában nyújtott hozzájárulása lesz.

Az állandó rendszer a jelenleg működő - és az újnak a működésbe lépéséig meg is tartandó - ideiglenes mechanizmust váltja fel. Már korábban döntöttek arról, hogy az ideiglenes alap keretét is megnövelik a névértékre, 440 milliárd euróra. Akárcsak jelenleg, az uniós támogatást az új rendszerben is ki lehet majd egészíteni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hozzájárulásával.

Az EU-tagországok vezetői márciusi találkozójukon határoztak arról, hogy júniusra meg kell születnie a döntésnek az állandó mechanizmusról. A mostani megállapodást minden bizonnyal az állam- és kormányfők is üdvözölni fogják csütörtöki és pénteki brüsszeli ülésükön.

Juncker elmondta, hogy az állandó mechanizmusból folyósított támogatást elsősorban euróövezeti országok nyújtják majd, de a programba eseti alapon a zónán kívüli EU-tagállamok is bekapcsolódhatnak. Azt is jelezte, hogy rendszeresen megvizsgálják majd, elegendő-e a rendelkezésre álló keret.

Annak érdekében, hogy a támogatásban jelenleg részesülő euróövezeti országok minél könnyebben visszatérhessenek a nemzetközi pénzügyi piacokra, a mechanizmus javára eltekintenek az úgynevezett kedvezményezett hitelezői státustól - jelezte a luxemburgi miniszterelnök.

Matolcsy: esély van a kompromisszumra

Kiegyensúlyozott kompromisszumos szöveget tudott készíteni az Európai Unió magyar elnöksége az unió belüli gazdasági koordinációt és az euró stabilitásának erősítését célzó hat új jogszabály tervezetére, és megvan a lehetőség arra, hogy az Európai Parlamenttel megszülessen a megállapodás ebben az ügyben.

Ezt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelentette be hétfőn Luxembourgban, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek találkozóján. Hangsúlyozta, hogy a jogszabályok előkészítése a magyar elnökség egyik kulcsfontosságú feladata volt.

Az Európai Parlamentből származó tájékoztatás szerint a képviselők szerdán plenáris vitát folytatnak a témában, és csütörtökön sor kerülhet a szavazásra is.

Erősödő euró

Erősödésnek indult az euró hétfőn délután azt követően, hogy állandó európai krízisalap létrehozásában állapodtak meg az európai pénzügyminiszterek, és egyúttal megemelték az EFSF európai pénzügyi stabilitási eszköz rendelkezésére álló összeget is.

A hír hatására az euró és a térségbeli devizák erősödésnek indultak: az euró 1,4220-as dollár árfolyamról 1,4300 közelébe, a forint 268,70-es euró jegyzésről 268,30-ra, a zloty 3,99-es euró jegyzésről 3,98-ra erősödött.