Megállapodás született az ukrajnai feszültség enyhítéséről

Megállapodás született az ukrán válság megoldására összehívott genfi négyoldalú találkozón a feszültség enyhítését célzó konkrét lépésekről csütörtökön.
MTI, Napi.hu, 2014. április 17. csütörtök, 19:59
Fotó: Reuters

John Kerry amerikai, Szergej Lavrov orosz és Andrij Descsica ukrán külügyminiszter, valamint a Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tervezettnél sokkal hosszabb ideig, több mint hét órán keresztül tanácskozott, hol négyoldalú, hol kétoldalú megbeszélések keretében.

Az egyeztetések után tartott sajtótájékoztatón Lavrov és Kerry bejelentette, hogy a négy fél megállapodott a béke és nyugalom megteremtését célzó menetrendben, s a genfi nyilatkozat néven elfogadott dokumentumban egy széleskörű nemzeti párbeszéd azonnali megkezdésére szólítottak fel.

"Megállapodtunk abban, hogy minden félnek tartózkodnia kell az erőszaktól, az ijesztgetésektől, provokatív cselekedetektől. Határozottan elítéljük és visszautasítjuk a szélsőségesség, a rasszizmus és a vallási türelmetlenség, ideértve az antiszemitizmus minden megnyilvánulását" - mondta Lavrov, aki a válság megoldását célzó konkrét lépések között sorolta fel a törvénytelen fegyveres csoportosulások leszerelését, a törvénytelenül elfoglalt épületek és közterek kiürítését, illetve amnesztia nyújtását a megmozdulások résztvevőinek, kivéve a köztörvényes bűncselekményeket elkövetőket.

Az orosz diplomácia irányítója hangsúlyozta, hogy országa támogatni fogja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai küldöttségének a szembenálló felek közötti párbeszéd megteremtésére irányuló tevékenységét. Moszkva felszólítja az EBESZ különleges megfigyelő csoportját, hogy mandátumával összhangban játsszon vezető szerepet, segítse az ukrán hatóságokat és a helyi közösségeket a genfi megállapodásban foglalt lépések megvalósításában. Leszögezte, hogy Oroszország nem akar csapatokat küldeni Ukrajnába, az ugyanis ellentétes lenne alapvető érdekeivel.

Az amerikai külügyminiszter sikernek nevezte a Genfben elért megállapodást, de hangsúlyozta, hogy a szavakat tetteknek kell követniük. Reményét fejezte ki: Oroszország bizonyítja, hogy eltökélt a feszültség enyhítésére, és a korábbi cselekmények nem ismétlődnek meg. Arra figyelmeztetett, hogy Oroszországnak meg kell fizetnie az árát, ha a megállapodás meghiúsul.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.18 00:10

Na ebbol a "megallapodasbol" sem lesz semmi. Nagy lehetett a temetesi hangulat a keprol itelve. A ruszkik soha nem tartottak a szavukat. Na nem baj...sot igy a jo. "majd fizetik az arat" ahogy Kerry mondta. Ha a kovetkezo 2-3 evben allandoan "fizetni fognak" akkor nagyon jo lesz. Az USA minden celjat eleri.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.17 21:40

..föderális ukrajna ???..és románia mikor ????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html