"Végül találtunk egy megoldást. Meglátjuk, mit szól hozzá az EU" - mondta Bossi újságíróknak. Arra a kérdésre, hogy mekkora esélyét látja annak: a kormány túléli az eurózóna vezetői által Olaszországtól követelt gazdasági reformokról szóló vitákat, azt mondta: "továbbra is pesszimista vagyok".

Bossi egy meg nem nevezett tanácsadója napközben közölte: a pártvezetőben felmerült az erős kétely, hogy tudja-e továbbra is támogatni Silvio Berlusconi kormányát.

Az eurózóna vezetői, élükön Franciaországgal és Németországgal, azt várják Berlusconitól, hogy a szerda esti újabb EU-csúcstalálkozóig készítsen egy határozott tervet az olasz gazdaság növekedésének beindítására és az ország hatalmas adósságának lefaragására.

Az említett tanácsadó kedd este már azt mondta: Bossi előzetes kompromisszumot kötött Berlusconival a nyugdíjrendszer megváltoztatásáról, de az illető nem árulta el, hogy ez mit tartalmaz.

Berlusconi az euróövezeti vezetők vasárnapi találkozóján ígéretet tett arra, hogy levelet küld José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, illetve Herman Van Rompuynak, az Európai Tanács elnökének, amelyben "nagyon világosan" megírja, milyen növekedésösztönző intézkedéseket és strukturális reformokat hajt végre a kormány.

Az olasz miniszterelnöknek "konkrét lépések" és "világos időkeretet" mellett kell elköteleznie magát. Ezek között van a nyugdíjrendszer, az olasz jogszabályi környezet és a költségvetés reformja - közölte hétfőn Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője. A hétvégi tanácskozásokon Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök, illetve Barroso és Van Rompuy külön egyeztetett Berlusconival.

Az olasz gazdaság helyzete kulcsfontosságú az euróövezeti adósságválság átfogó megoldása szempontjából, amelyről szerdán kell dönteniük az európai államok vezetőinek. Az európai mentőalap, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásainak bővítését ugyanis az olasz államháztartási helyzet várható alakulásának megfelelően kell végrehajtani. Elemzők szerint Európa csak kis valószínűséggel lenne képes megmenteni az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságát.

Ha az Északi Liga kiválik az olasz kormánykoalícióból, akkor az ország kormány nélkül maradhat egy kulcsfontosságú időpontban. Mindazonáltal Bossi távozása esetén elképzelhető, hogy előre hozott választásokat tartanak, vagy megalakul egy szakértői kormány, amely akár alkalmasabb is lehet a reformok keresztülvitelére.