Megállapodtak az olajkitermelés korlátozásáról

Megállapodtak szombaton a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) kívüli olajtermelő országok, hogy az OPEC-kel kötött globális megállapodás részeként naponta együttesen 562 ezer hordóval csökkentik termelésüket - közölte a Reuters brit hírügynökséggel a szervezethez köthető két forrás.
MTI, 2016. december 10. szombat, 18:18
Fotó: Reuters

A nigériai kőolajügyi minisztérium a bécsi tanácskozáson elhangzottakkal kapcsolatban ugyanakkor azt írta Twitter-felületén, hogy a megbeszélésen jelen lévő 12 nem OPEC-tag ország összesen napi 612 ezer hordós termeléskorlátozást vállalt.

Ezen belül Oroszország 300 ezer, Mexikó 100 ezer, míg Kazahsztán 50 ezer hordóval fog kevesebbet termelni.

Az OPEC a maga részéről már november végén nagyjából napi 1,2 millió hordónyi termeléscsökkentésről állapodott meg, amit januártól tervez életbe léptetni. Az intézkedés célja a kőolaj világpiaci árának felhajtása.

2001 óta ez az első eset, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli kőolajtermelő országok a termelés közös korlátozásában állapodnak meg.

Egyelőre nem tudni, milyen hatása lesz a lépésnek a 2017-es év egészére, a benzin és a fűtőolaj árának emelkedésére mindenesetre legalább rövid távon számíthatnak a fogyasztók. Szakértők ugyanakkor rámutatnak arra, hogy a mostani intézkedések ellenére kőolajból még mindig túlkínálat van a világpiacon.

"Ez egy történelmi nap" - mondta optimistán a Bécsben tartott tanácskozást megelőzően Mohammed Barkindo OPEC-főtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK