Jóváhagyták az Európai Unió tagállamainak munkaügyi miniszterei pénteken azokat az országra szabott foglalkoztatáspolitikai ajánlásokat, amelyek teljesítése szerintük szükséges ahhoz, hogy az unió a következő hónapokban megfelelő haladást érhessen el a tízéves versenyképességi és foglalkoztatáspolitikai programban (EU2020) szereplő célok teljesítése érdekében.

A luxembourgi találkozón elnöklő Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára az ülést követően újságíróknak elmondta, három ország (a nyilvános vitában elhangzottak szerint Belgium, Ciprus és Málta) fenntartásokat fogalmazott meg az ajánlásokkal szemben, Nagy-Britannia pedig nemzeti parlamentjének jóváhagyásához kötötte hozzájárulását.

Czomba Sándor a magyar elnökség és az unió egésze szempontjából is sikernek, komoly eredmények minősítette a megállapodást, amelyet követően az ajánlások végső jóváhagyásra az EU-tagországok állam- és kormányfőinek jövő heti ülése elé kerülnek.

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatási felelőse sajtónyilatkozatában elégedettségét fejezte ki, hogy a tagországok nagy többsége támogatja a végrehajtó testület ajánlásait.

 

Reform a fiatalokért

Közös nyilatkozatot hagytak jóvá az európai uniós tagországok munkaügyi miniszterei arról, hogy az oktatás és képzés, valamint a munkatapasztalat-szerzés terén megteszik a szükséges lépéseket, adott esetben reformokat vezetnek be a fiatalok foglalkoztatásának növelése érdekében. Az EU soros magyar elnökségének kiemelt célja volt, hogy segítse a fiatalok munkához jutásának javítását célzó erőfeszítéseket, hiszen ez minden uniós tagállamban komoly kihívást jelent - közölte Czomba Sándor.