A jegybank kamatlábat stabilan tartó monetáris politikája "jó szolgálatot tett a lengyel gazdaságnak", a legutóbbi fejlemények, közöttük az ECB gazdaságösztönző intézkedései függvényében azonban már kérdésessé vált az alkalmazott monetáris politika, valamint a követendő monetáris politika mellett tett elkötelezettség (forward guidance) fenntarthatósága - közölte szerdán újságírókkal Jerzy Hausner, a lengyel jegybank monetáris tanácsának a tagja.

"Egyelőre nem tudom megmondani, hogy kitartunk-e az eddig követett gyakorlat mellett, vagy eltérünk tőle" - jelentette ki a stabilkamat-politikára utalva és hasonló fogalmazást alkalmazott a forward guidance jövőbeni kiadásáról is: "Nem zárnám ki, de nem is fogadnék rá."

Jerzy Hausner elmondása szerint az Európai Központi Bank (ECB) legutóbbi intézkedései, a lengyel jegybank legfrissebb makrogazdasági előrejelzései, valamint az ukrán-orosz konfliktus alakulásának függvényében "kulcsfontosságú" lesz a jegybank júliusi kamatdöntő ülése. "Abban az új helyzetben, amit az ECB döntése idézett elő, át kell gondolnunk a lehetőségeinket" - mondta. "Amit eddig csak sejtettünk, már tudjuk".

A lengyel jegybank monetáris tanácsa a legutóbbi, júniusi kamatdöntő ülésén is változatlanul hagyta az alapkamatot, a folytatandó monetáris politika mellett tett elkötelezettségének (forward guidance) megfogalmazásából azonban kihagyott minden utalást a kamatláb további stabilan tartásáról a harmadik negyedév után. A kamatdöntést követő sajtótájékoztatón tett kijelentésekben pedig a negyedik negyedévtől kezdődően nyitottnak mutatkozott minden lehetséges opció megfontolására, beleértve a kamatvágást és a kamatemelést is.

A lengyel jegybank elnöke, Marek Belka szerdán Brüsszelben a PAP hírügynökségnek adott nyilatkozatában alkalmazott megfogalmazása szerint az ECB legutóbbi lépésének tükrében már nem valószínű, hogy Lengyelország tovább vágna az alapkamaton, hanem a kamatoknak a lehető leghosszabb ideig történő stabilan tartása a legvalószínűbb forgatókönyv.