Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Két százalékra nincs szükség" - mondta Sobotka újságíróknak. "Nagyon örülnék, ha a védelmi kiadások évek óta tartó csökkenését már a jövő évben sikerülne megállítani" - tette hozzá. Csehország, amikor 15 éve belépett a NATO-ba, arra kötelezte magát, hogy a védelmi kiadásokat a GDP két százalékos szintjén fogja tartani.

A védelemre fordított összeg azonban évek óta csökken, s jelenleg a GDP egy százalékát teszi ki. A jövő évi költségvetés első változata szerint a hadsereg ismét félmilliárd koronával (közel 5,5 milliárd forinttal) kapna kevesebbet, mint az idén. A tervezet szerint jövőre a védelemre 41,3 milliárdot költene Prága, míg az idén ez az összeg 41,8 milliárd koronát tesz ki.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a közelmúltban Martin Stropnicky cseh védelmi miniszterrel tanácskozva nyíltan bírálta Prágát, hogy a megígért két százalék helyett csak egy százalékot költ a hadseregre. Hasonló bírálatot fogalmazott meg áprilisban Prága címére Foght Rasmussen, a NATO főtitkára is.

Az Egyesült Államok az utóbbi időben az ukrajnai helyzettel összefüggésben több esetben felhívta kelet-európai partnerei figyelmét arra, hogy nem teljesítik a NATO-hoz történt csatlakozáskor vállalt kötelezettségeiket.