A japán lakosság szerint a tokiói kormány nem ad pontos információkat az élelmiszerek radioaktív szennyezettségéről - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Egy a március földrengésben és cunamiban megsérült fukusimai erőműtől 60 kilométerre élő asszony szerint a kabinet jelentései nem kellően részletesek, ami csak még idegesebbé teszi az embereket. A korábban az ENSZ tudományos bizottságánál dolgozó Peter Burns arra hívja fel a figyelmet, hogy Tokió nem rendelkezik átfogó élelmiszer-vizsgálati rendszerrel. Szerinte az ellenőrzések széttagoltak, ami meglepő annak tükrében, hogy a japánok általában igen alaposak, amikor valamilyen átfogó rendszert kell kiépíteniük.

Riasztó jelenség, hogy még ezek az esetleges eredményt hozó vizsgálatok is találtak rákkeltő cézium- és jódizotóppal szennyezett zöldségeket és tejet a balesettől 347 kilométer távolságban. Az ellenőrzés június 9-éig nyolc prefektúrában gyűjtött 347 élelmiszermintán mutatott ki ilyen káros anyagokat - derült ki az egészségügyi, munkaügyi és jóléti minisztérium jelentéséből. A súlyosan sérült atomerőművet üzemeltető Tepco egy másik nukleáris létesítménye mellett, a baleset helyszínétől 210 kilométerre talál radioaktív szennyeződést tejben. A mintákat május közepén gyűjtötték.

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a levegőből az élelmiszerekbe került szennyeződés csak az első fázisa a problémának, amivel idén kell számolni. Jövőre és az azt követő tíz évben a földbe jutott, majd onnan a növényekbe és az állatokba került radioaktív anyagok fognak problémát okozni. A Greenpeace szerint a következő szennyezett élelmiszer a rizs lehet, mivel a kormány - néhány esetlegesen kiválasztott földminta vizsgálata alapján - még a fukusimai prefektúrában is megengedte a farmerek többségének, hogy bevessék földjeiket. Az ellenőrzés ugyanakkor nagyon nehéz, ugyanis japánban rengeteg - összesen 1,68 millió - farm van, amelyek mindegyikét lehetetlen bevonni a vizsgálatokba. További kérdés a radioaktív szennyezés megengedett szintje, Japán kutatók szerint ezt túl magasan szabták meg a szigetországban.