Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszországban, amely Press Freedom Indexben a sajtószabadság világlistáján 179 országból a 148. helyen áll, folyamatosan erősítik az internet, az egyetlen szabad civil fórum cenzúrázást. Az első lépés a 2012-ben elfogadott, elméletileg pedofília ellenes törvény volt, amely megkönnyítette a kormánynak a "sértő tartalmú" internetes oldalak betiltását, majd tavaly a duma a "szélsőségesnek" minősítettek blokkolását tette lehetővé.

Az utóbbi években több mint 2000 website-ot tiltottak be, általában drogkereskedelemre és pornográfia terjesztésére hivatkozva. A legutóbbi rendelkezés a bloggereket veszi célba - amelyiknek naponta legalább 5000 olvasója van, köteles valódi nevén írni, s regisztráltatnia kell magát egy kormányhivatalnál, és ugyanazon szabályokat köteles követni, mint a hivatásos újságírók. Egy Oroszország méretű országban ez a rendelkezés a blogírók túlnyomó többségére vonatkozhat. Ezentúl kötelesek ellenőrizni az általuk leírtak valóságos voltát, eltávolítani a pontatlan információt, nem titkolhatnak el tényeket és nem rágalmazhatnak meg személyeket és csoportokat. És hogy mi minősül rágalomnak, azt a hatóságok döntik el. A hasonló megszorításoknak jelentős szerepük volt Ukrajnában az elégedetlenségnek Viktor Janukovics elnök és kormánya megbuktatásáig fokozódásában.

Természetesen a kormány már évek óta ellenőrzi a teljes internetet, de most ezt is továbbfejlesztik. Ősztől rászabadítanak a netre egy programot, amely szitokszavak után kutat - ezek használatát betiltották már a sajtóban, a tévékben, a filmeken, a színpadokon és a szépirodalmi művekben is. (Shakespeare eredeti színdarabjainak reményük se lenne egy moszkvai bemutatóra.) Azonban ez sem elég: a nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva egy orosz szenátor javasolta a hazai internet létrehozását, amelybe nem léphetnének be amerikai és európai internetezők, tagjai Oroszországon kívül Belarusz, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tadzsikisztán, valamint Ázsia csendes-óceáni területének országai lehetnének.

A sajtószabadság szintjére jellemző, hogy Pavel Durov, a VNontake, a legnagyobb orosz társasági network alapítója elmenekült az országból, miután lemondásra kényszerítették vezérigazgatói posztjáról, mert megtagadta a hálózatát használók személyes adatainak kiszolgáltatását a hatóságoknak. Ezután Durovot sikkasztással vádolták meg, ami gyakran használt eszköz az ellenzékiek elhallgattatására Oroszországban - írta a Slate internetes magazin.

Kínában, ahol szigorú ellenőrzés és cenzúra érvényesül a neten, tovább akarják erősíteni az internet biztonságát. Vang Hsziu-csun, a Kínai Nemzeti Internet Információs Hivatal igazgatóhelyettese szerint erre azért van szükség, mert a netet "tengeren túli ellenséges erők" arra használják, hogy "támadjanak, rágalmazzanak és rémhíreket terjesszenek, hogy aláássák országunk stabilitását és nemzetbiztonságát" - idézte a Zsenmin Zsipaót a Reuters.

A bloggereknél a kötelező "önleleplezéshez" napi 5000 olvasó szükséges, de ez csak látszólag enyhébb a mintájára hozott orosz törvénynél, mert a kínai netezők száma sokszorosa az oroszokénak. A kínai rendszer kiszűri és blokkolja az "érzékeny szavakat" tartalmazó információkat, blogokat, így feketelistára került a Tienanmen-téri vérengzés évfordulója miatt még a "tavasz" szó is.

A hagyományos sajtót térdre kényszerítő rendszerek világszerte erősíteni akarják ellenőrzésüket az internet fölött - a Freedom House 2012-es tanulmánya szerint egyetlen év alatt legalább 20 ország szigorította a cenzúráját.