Megbénulhat London - lecsapott a vihar

Súlyos fennakadásokat okozott Nagy-Britannia déli harmadában az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely hétfő reggel elérte Londont is.
MTI-Eco, 2013. október 28. hétfő, 09:17
Fotó: Napi.hu

A brit meteorológia beszámolója szerint az eddigi legerősebb, 159 kilométer/órás széllökést a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a többi országrészben, köztük Londonban is 90-110 kilométeres sebességű szélvihar volt reggel.
A legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n 130 járatot töröltek - ez a teljes napi járatszám 10 százaléka -, és reggel egy ideig szüneteltek a leszállások. A légikikötő járatinformációja a British Airways három budapesti járatának mindegyikét indulásra jelölte ugyanakkor hétfő reggel.

A vihar a délkeleti Sussex megye partjairól a tengerbe sodort egy 14 éves fiút, akinek keresése az ítéletidőben lehetetlenné vált. A vasútközlekedés Anglia déli felében gyakorlatilag leállt, így több százezren várhatóan nem tudnak eljutni munkahelyükre hétfőn.

London öt nagy nemzetközi repülőtere közül négyet - Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton - hétfő reggel nem lehetett vonattal megközelíteni, mert a vasúttársaságok nem indították el a szerelvényeket a pályára hordott törmelék és a kidőlt fák miatt. A londoni városhatáron belül fekvő ötödik repülőtér, a City metróval és busszal elérhető volt, de ennek a légikikötőnek a forgalmában is fennakadások voltak.

Wales és Dél-Anglia között megszűnt a közvetlen közúti összeköttetés, mivel a Severn határfolyón átívelő mindkét autópályahidat lezárták.

A déli országrészben hétfőn hétezer háztartás maradt áram nélkül.

HOZZÁSZÓLÁSOK