BUX
37954

Megbénult bankkártyák - hackerek támadják a Mastercardot

Az utóbbi napokban összehangolt hackertámadást indítottak a Wikileaks nevű szivárogtató honlap vezetőjének letartóztatása miatti tiltakozásul a Paypal, a Visa és a Mastercard ellen – utóbbi szerverei órákig álltak a karácsonyi szezon közepén, szabadkozásra kényszerült.

NAPI, 2010. december 9. csütörtök, 08:54

Túlterheléses (DDoS) támadást vezetnek a letartóztatott Julian Assange hacker hívei a Wikileaks felé történő átutalásokat megtagadó pénzügyi szolgáltatók ellen; a hadműveletet "Bosszú" névre keresztelték.

A Mastercard szerverei órákon keresztül álltak a legnagyobb karácsonyi forgalomban, és a cég szabadkozni kényszerült, állításuk szerint hitelkártyacég továbbra is biztonságosan vezeti az átutalásokat, és a számlaadatok biztonsága sem sérült.

Az érintett cégek a Mastercardon kívül az Ebay tulajdonában álló Paypal, valamint a Wikileaks számláit korábban vezető svájci Postfinance, amely arra hivatkozva zárolta a Wikileaks-adományakat begyűjtő számlát, hogy Assange megtévesztő lakhelyadatokat adott meg a számla megnyitásakor.

A Wikileaks szóvivője, Kristinn Hrafnsson szerint a szervezet ellehetetlenítésére törekvő cégek saját forgalma is meg fogja szenvedni a felháborodott közvélemény tiltakozásait.

Hackertámadás alá került - a szivárogtató oldal alapítójával szemben fura vádakkal előálló - svéd ügyészség honlapja is.