Az európai adósságválság miatt szűkülő exportpiacok enyhe lejtőre lökték a svájci gazdaságot - derül ki a Bloomberg jelentéséből. A GDP 0,1 százalékkal csökkent a második negyedévben az év első három hónapjához képest, amikor még 0,5 százalékos növekedést jegyeztek fel - jelentette a berni gazdasági hivatal. Ez volt az első visszaesést hozó negyedév 2011 július-szeptembere óta. Az elemzők 0,2 százalékos pluszt vártak. Éves összehasonlításban 0,5 százalékkal bővült a gazdaság az első negyedéves 1,2 százalékos plusz után.

A fogyasztói kiadások 0,3 százalékkal még felfelé araszoltak, míg a tőkebefektetések, beleértve ebbe az építőipari beruházásokat is, stagnáltak. Az export - figyelmen kívül hagyva a nemesfémek, az ékszerek és a antik tárgyak kivitelét - 0,7 százalékkal zsugorodott. Az adatokat meglepően gyengének tartja David Marmet, a Zuercher Kantonalbank vezető közgazdásza. Ugyanakkor továbbra sem tart recessziótól (legalább két egymást követő negyedéves GDP-csökkenéstől).

Bizonytalan kilátások

A második félév kilátásait előre vetítő mutatók ellenmondó jelzéseket adnak. A KOF gazdasági bizalmi index egyéves csúcsra kúszott fel augusztusban, míg a feldolgozóipari termelés immáron az ötödik egymást követő hónapja zsugorodott. Az export a harmadik negyedév első harmadában, júliusban is csökkent.

Mindezek tükrében nem meglepő Thomas Jordan, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnökének harcias, számtalanszor elismételt kijelentése, amely szerint teljes eltökéltséggel védeni fogják az 1,2 frank/eurós árfolyamot. A hazai deviza felértékelődése még tovább rontaná a svájci exportcégek helyzetét, amit mindenáron el akarnak kerülni. Elemzők szerint a GDP-adatok tükrében komolyan kell venni az SNB-elnök kijelentését.

A gazdasági hivatal várakozások szerint felül fogja vizsgálni 1,4 százalékos éves GDP-előrejelzését, amely az új információk tükrében túl optimistának tűnik. Az SNB a jövő héten teszi közzé új makrogazdasági előrejelzését.