Megbukhat a kormány Görögországban

A görög miniszterelnök jelezte: a időközi választások kiírására kényszerül, ha a vasárnapi helyhatósági választáson nem kapja meg a kellő bizalmat, hiszen ez azt jelezné, hogy a lakosság nem támogatja a kormány akciótervét.
Pápai Csaba, 2010. november 5. péntek, 16:30
Fotó:

A görög kormány nehéz hétvége elé néz - a választópolgároknak vasárnap kell dönteniük arról, támogatják-e az IMF és az EU által elvárt válságkezelő terveinek keresztülvitelét. A hangulat nem a kormánynak kedvez - a gazdasági környezet októberben ugyan egy kicsit javult egy szerdai felmérés szerint, ám a lakosság minden eddiginél pesszimistább.

A görög kormány kifelé pozitív üzeneteket kommunikál, a kormányfő a CNN-nek a hét közepén adott interjújában ismét megerősítette, hogy nem áll szándékukban változtatni az államadósság törlesztésének korábban vállalt menetrendjén. A nemzetközi hangulat mégsem kedvez az országnak, miután pénteken ismét terítékre kerültek az eurózóna peremországainak adósságproblémái, a görög CDS-ek felára 18 bázispontos megugrás után 900 bázispontra emelkedett, így mindössze 65 bázisponttal marad el a május közepén elért történelmi csúcstól.

Georgiosz Papandreu kormányának támogatottsága a közigazgatásban dolgozók fizetésének és a nyugdíjaknak - az IMF és az EU közös, 110 milliárd eurós mentőcsomagja fejében végrehajtott - csökkentése után rohamosan csökkent, s a közvélemény-kutatások szerint a vasárnapi helyhatósági választásokat a szavazók a további megszorítások elleni tiltakozásra fogják használni. A Bloomberg által idézett, a görög GPO által elvégzett felmérés szerint augusztus óta 10 százalékponttal nőtt az ellenzéki szavazók tábora, amely mostanra eléri a 67 százalékot a biztos választók körében.

HOZZÁSZÓLÁSOK