Belebukott az ország politikai elitjét átható korrupciós botránysorozatba a szlovén kabinet: a parlament megvonta a bizalmat Janez Jansa konzervatív kormányától. A Jansát támogató koalíció az elmúlt hetekben már elporlott, helyi elemzők szerint akkor maradhatott volna együtt, ha a volt miniszterelnök lemond, és elszámol vagyongyarapodásával a korrupciós ügyeket vizsgáló bizottság előtt. A botrányok nyomán tüntetéssorozat kezdődött az országban, amelynek lakossága amúgy is sokkalja az elmúlt hónapokban bevezetett megszorításokat. Jansa kormánya egy évet bírt ki.

A parlament Alenka Bratuseket kérte fel az új kormány megalakítására. Bratusek, aki hat évet dolgozott a pénzügyminisztériumban tisztviselőként, az ország első nő miniszterelnöke lehet Szlovénia 1991-es függetlenné válása óta. Ehhez 14 napon belül meg kellene alakítania kabinetjét, amelynek egyelőre a körvonalai sem látszanak.

Jön az EU és az IMF

Bratusek a tegnapi vitában azt mondta, hogy a megszorítások helyett a növekedés és a foglalkoztatás erősítését szolgáló politikát akar folytatni. Ezt indokolja, hogy az ország recesszióban van, a munkanélküliségi ráta 12 százalék. A gond az, hogy a szlovén bankok becslések szerint hétmilliárd euró rossz hitelt halmoztak fel, megmentésükhöz 4-5 milliárd euróra lenne szükség.

Ráadásul az országnak kétmilliárd euró adósságát kellene újrafinanszíroznia következő hónapokban. Sok elemző szerint ezeket a problémákat nem tudják megoldani az EU és az IMF kedvezményes hitelének igénybevétele nélkül, azaz Görögország, Írország, Portugália és Ciprus után Szlovénia is a nemzetközi hitelezők köldökzsinórjára kerülhet.