Megbüntetik a gyógyszert a beteggel megvásároltató kórházakat

Romániában 2014-től szankcióval sújtják azokat a kórházakat, amelyek a gyógyszerek megvásárlására kötelezik a pácienseket, de az egészségbiztosító pénztártól is kérik a kezelések elszámolását, jelentette be az ország egészségbiztosító pénztárának elnöke.
Napi.hu, 2013. december 18. szerda, 20:56
Fotó: Napi.hu

Jövőre sokkal szigorúbban szabályozzák a gyógyszerek és egészségügyi fogyóanyagok beszerzését Romániában - olvasható a HealthOnline cikkében.  Azok a kórházak, amelyek gyógyszerek vagy egészségügyi anyagok megvásárlására kötelezik a pácienseket, amikor ezeket az egészségbiztosító pénztárak elszámolják, büntetést fognak fizetni. Először azonban az országos egészségbiztosító pénztár (CNAS) elnöke tárgyalni fog a kórházak menedzsereivel.

Csak azok a kórházak mentesülnek a szankciók alól, ahol ez csak véletlenül történik meg. Az egészségbiztosító elnöke szerint vannak elszigetelt esetek, ugyanakkor olyan kórházak is, melyekben ez a gyakorlat. A 2014-es év egyik legfontosabb célkitűzésének nevezte, hogy egyetlen biztosított személy se legyen kénytelen gyógyszereket vásárolni a kórházi kezelés alatt.

A CNAS elnöke szerint egy olyan kórházban, ahol a pácienseket nem küldik gyógyszereket vásárolni, a költségek 70 százalékát a személyzettel járó költségek teszik ki, 10 százalékát pedig a gyógyszerek. Vannak olyan kórházak az országban, amelyekben a személyzettel járó költségek a büdzsé 85-90, de akár 95 százalékát teszik ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK