Megbüntették a belga királyi család egyik tagját

A belga kormány 15 százalékkal csökkentette Fülöp belga király testvérének, Laurent hercegnek ez évre szóló járandóságát a diplomácia szabályainak súlyos megsértése miatt - közölte a La Libre Belgique című belga napilap pénteken.
Domokos László, 2018. március 30. péntek, 17:25
Fotó: MTI/EPA

A napilap szerint az 54 éves herceget a belga kormány azért sújtotta büntetéssel, mert előzetes engedély nélkül, hivatalos minőségben vett részt a kínai nagykövetség egyik brüsszeli fogadásán, amelyet az ázsiai ország hadserege alapításának 90. évfordulója alkalmából rendeztek.

Laurent herceg emellett azzal is megsértette a diplomáciai protokollt, hogy a belga hadsereg egyenruhájában jelent meg a fogadáson, szintén kormányzati engedély nélkül, ami a belga külpolitikába való beavatkozásnak tekinthető - írta az MTI.

Az engedélykérés elmaradása és a protokoll előírásainak megszegése miatt a belga kormány illetékes bizottsága péntek hajnalig tartó vitáját követő szavazáson döntött a járandóság ez évre szóló, 46 ezer eurót (mintegy 14,2 millió forint) kitevő megvonásáról.

Laurent herceg előzőleg a bizottság előtt felolvasott levelében a "politikai szelek, illetve a média akaratának" nevezte járandóságának csökkentését. Elmondása szerint az összeg megvonása egzisztenciális kérdés számára, a büntetést a már javarészét maga mögött lévő élete árának tartja. A szankciót fenyegetésként éli meg saját maga, a felesége és gyermekeire nézve.

A belga média által "rebellis hercegnek" titulált Laurent a múltban gyakran került az újságok címlapjára, amikor gyorshajtáson érték vagy nem engedélyezett diplomáciai látogatásokat tett, illetve kapcsolatokat ápolt Moamer Kadhafi egykori líbiai vezető rezsimjével.

HOZZÁSZÓLÁSOK