Lengyelországban állami vállalatot hoznak létre, amelynek minden gázpala-koncesszióban kisebbségi részesedéssel kell rendelkeznie - írta a Biznes.pl. A Narodowy Operator Kopalin Energetycznych (NOKE) ezen joga nemcsak a hazai energetikai cégekre vonatkozik, hanem a külföldi vállalatokra is. Az érdekelteket megdöbbentette a hír, és - enyhén szólva - érdeklődéssel várják a részleteket, hogyan képzeli a kormány ennek megvalósítását. Más érdekességek is kiszivárogtak az üggyel kapcsolatban. A minisztériumok közötti ellentétek feloldása érdekében kormánybiztost neveznek ki a gázpala-ügyek koordinálására.

Egyes varsói kommentárok szerint az attól való félelem, hogy a kormány beleszólhat a kutató munkálatokba és a kitermelésbe, elriaszthatja a külföldi befektetőket. A PWC alelnöke, Jacek Socha szerint mind a NOKE létrehozása, mind a kormánybiztos kinevezése éppen ellenkezően látja: szerinte csak hasznára lehet az ügynek, különösen mert úgy tűnik, végre összekapcsolná a kutatásra adott koncessziót a kitermelési koncesszióval.

Bár a legutóbbi lengyel adatok szerint az amerikai szakértők jelentősen túlbecsülték a lengyelországi gázpala-készleteket - 5,3 ezer milliárd helyett valószínűleg legfeljebb 1,9 ezer milliárd köbméter -, ez is jelentős energiatermelővé tenné az országot, és 35-65 évre fedezné saját szükségleteit. Ez igencsak nyugtalanítja az orosz Gazpromot, amely tavaly több mint 4 milliárd rubelt keresett a Varsónak exportált gázon. Eddig 109 kutatási engedélyt adtak ki a hatóságok olyan világcégeknek, mint a ConocoPhillips, az Exxon és a Chevron Corp., és természetesen ott állnak a sorban a hazai vállalatok is. Mikolaj Budzanowski kincstárügyi miniszter szerint már 2014 végén megindulhat a kereskedelmi célú palagáz-termelés, évi 1 milliárd köbméterrel.