Megdöbbentő áldozatot követelt a hőség Csehországban

Irtózatos áldozatokat szed Csehországban az állatok körében a hőség, bár az elmúlt három évben a korábbi tapasztalatok alapján javítottak a helyzeten a tenyésztők.
Barabás Júlia, 2019. július 31. szerda, 06:38
Fotó: Stocksnap

Komoly pusztítást okoztak a csirkék és részben a sertések körében Csehországban az elmúlt évek hőhullámai - adta hírül a Radio Praha. Az idei forróságokban eddig 25 ezer csirke döglött meg öt farmon túlmelegedés miatt. A helyzet valamennyit javult az elmúlt három évben: 2017-ben még 100 ezer állít pusztult el, 2018-ban pedig 30 ezer.

Az állami állatorvosi szolgálat két évvel ezelőtt új állatjóléti szabályokat fogadott el azokra az időszakokra vonatkozóan, amikor szokatlanul forróvá válik az idő. Egyebek mellett minden tenyésztőnél kell lennie egy felelős személynek, akinek az a dolga, hogy biztosítsa az állatok környezetének megerősített hűtését.

A sertések idén eddig megúszták halálos áldozat nélkül a hőhullámokat, tavaly azonban feljegyeztek egy túlmelegedési esetet, amelyben 1800 állat pusztult el. Az állatorvosok felhívják a figyelmet arra, hogy a forró napokon külön figyelmet kell fordítani az állatok vízellátására is. A vízszükséglet változó, a néhány tíz litertől a több százig terjedhet. A csúcson a tejelő tehenek állnak, amelyek naponta 100-180 liter vizet fogyaszthatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2019.07.31 08:59

Úgy látszik hogy a cseheknél is semmi sem drága, hogy álláspontjukat a klíma védelemmel kapcsolatosan nem változtassák meg!Lehet hogy megvárják, míg emberek halnak meg a klíma változás következtében.Akkor talán az elnök úr észbe kap!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html