Megdöbbentő hatása lesz a közelgő viharnak - az OMSZ is megszólalt

Egészen különleges hetet hoz a brit szigetek lakóinak a Helene névre keresztelt hurrikán, amely partot érve már csak viharként fog pusztítani két napon át. Ezt követően azonban – szintén a Helene-nek köszönhetően – beköszönt az arrafelé ritkán látott vénasszonyok nyara.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 17. hétfő, 15:41
Fotó: AFP

Az ősz az északi féltekén a hurrikánok szezonja. Néhány közülük eljut Európáig is, ahol már általában "csupán" 100 kilométer/órás sebességű viharként csapnak le a békés lakókra - emlékeztet az OMSZ közleménye. A tipikus útvonal az, amikor Amerika keleti partjai párhuzamosan haladva a légörvények eljutnak a nyugati szelek övébe, ahol összefonódnak a mérsékelt égövi ciklonokkal.

Érdekes módon a Helene nevű trópusi vihar nem követi ezt a mintát. Afrika nyugati partjai közelében alakult ki, majd észak felé indult. Volt olyan időszak, amikor 130 kilométer/órás sebességgel tombolt benne a szél, ám a brit szigetekhez érve ez 100-110 kilométer/órára "szelídül".

Kapnak hideget-meleget

A londoni meteorológiai intézet ennek ellenére sárga figyelmeztetést adott ki hétfőre Nagy-Britannia területére - adta hírül az express.co.uk. Várakozások szerint Helene özönvízszerű esőzéseket és erős szelet hoz Észak-Írországba, de az Ír-tenger felett haladva elrontja az időt Skócia déli részén, Walesben és Dél-Angliában.

Ennél is érdekesebb azonban, hogy a vihar a csapadék mellett forró levegőt is szállít Európa észak-nyugati sarkába, aminek következtében a bőven 20 Celsius-fok feletti meleg köszönt be a ködös Albionba. A meteorológusok úgy tartják számon ezt a jelenséget, hogy a Helene maradványaként némi trópusi forróság melegíti fel szokatlanul magas hőmérsékletre a helyi levegőt.

A vénasszonyok nyara azonban nem lesz hosszú: nagyjából a hét végén ugyanis visszatérnek a valamivel tíz fok feletti hőmérsékletek a brit szigetekre.

 

A fotó forrása: Paul Faith/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK