Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A varsói nemzeti bank adatai szerint 2016 negyedik negyedévében a külföldön dolgozó lengyelek 4,2 milliárd zlotyt (307 milliárd forint) küldtek haza - írta a gazeta.pl.

Azok a személyek, akik úgy döntöttek, hogy hosszabb ideig dolgoznak külföldön - őket nevezik hosszú távú emigránsoknak - 0,1 milliárd zlotyval kisebb összeget küldtek Lengyelországba, mint 2015 azonos időszakában, azok viszont, akik rövid távra utaztak külföldre, 0,2 milliárd zlotyval többet utaltak haza.

A jegybank elemzői szerint az utóbbi csoportnál megfigyelt növekedése főleg a Németországban és a Norvégiában dolgozóknak köszönhető, míg a hosszabb távon külföldön lévők elsősorban Nagy-Britanniából küldtek kevesebbet haza. Ugyanakkor nincs trendváltozás: a külföldön dolgozó lengyelektől érkező pénzek stabil szinten állnak.

A statisztikai hivatal legutolsó jelentése szerint 2015 végéig 2,4 millió lengyel állampolgár dolgozott ideiglenesen külföldön. Nem utaztak haza annak ellenére, hogy Lengyelországban javulnak a gazdasági mutatók és csökken a munkanélküliség. A lengyelek többsége Nagy-Britanniában, Németországban, Hollandiában, Írországban és Olaszországban vendégmunkáskodik. Sokan mentek EU-n kívüli országokba, például Norvégiába.