Megdöbbentő dolog készül Svájcban

A magyar olvasó számára hihetetlenül magas minimálbér bevezetéséről szavaznak a hét végén a svájciak. Emellett szó van az állampolgári jogon járó bér bevezetéséről is - ezt mindenki megkapná, függetlenül attól, hogy van-e munkája vagy nincs.
Napi.hu, 2014. május 16. péntek, 16:02
Fotó: Reuters

A svájciak vasárnap döntenek arról, hogy bevezessék az országban az egységes minimálbért - ha az igenek győznek, a világ legmagasabb ilyen juttatását kell majd kifizetniük a munkaadóknak. A szavazóknak arról kell állást foglalniuk, hogy a minimális órabér 22 svájci frank (5500 forint), a minimális havi kereset pedig 4000 frank (egymillió forint) legyen-e. Ezzel leelőznék az olyan magas minimálbért kínáló országokat, mint az USA, ahol 7,25 dollár (1620 forint), illetve Nagy-Britannia, ahol 6,31 font (2370 forint) a minimális órabér.

A referendumot az SGB, az ország legnagyobb szakszervezete kezdeményezte, miután úgy ítélte meg, hogy az ország legszegényebb polgárait alulfizetik. A kérdésről azért lehet szavazni, mert az alkotmány szerint az ország közvetlen döntéshozatali rendszerében meg lehet kérdezni az embereket gazdasági, szociális és politikai érdekeiket érintő ügyekről.

Szokásos ellenérvek

Számos szektorban, mint például az építőiparban vagy a vendéglátás régóta van minimálbér, amelyről az ágazati béralkuk keretében egyeznek meg a munkaadók és a munkavállalók - idézi a CNBC Kristina Schüpbachot, az SGB kampánystábjának tagját. Ez megvédi az érintetteket attól, hogy alulfizessék őket, ám a svájci munkavállalók többségének nincs ilyen szerencséje - világított rá a referendum kezdeményezésének okára.

A bírálók az ismert érvekkel utasítják el a minimálbér bevezetését. Lefaraghatja a vállalatok profitját, csökkentheti a felvett munkavállalók számát, azaz növelheti a munkanélküliséget és a költségek felpumpálásával emelheti a termékek és a szolgáltatások árát. A kisebb cégek akár csődbe is mehetnek a bérterhek megugrása miatt, főként a kiskereskedelemben, az élelmezésben, az agráriumban és a lakásfenntartásban - mondta korábban Johann Schneider-Ammann gazdasági miniszter.

Semmi gond

Schüpbach azzal válaszol erre, hogy a vendéglátás annak ellenére bővült, hogy a nőtt a szektorban foglalkoztatottak száma és bére is. Emellett azokra a nemzetközi tapasztalatokra hivatkozik, amelyek szerint a minimálbér bevezetése a nem járt a gyakran hangoztatott következményekkel. Az igazság az, hogy országról országra más hatással járt ez az intézkedés - emlékeztet a CNBC. Nagy-Britanniában, ahol 1999-ben vezették be a minimálbért, sokan várták a munkanélküliség növekedését, ám ez nem következett be - mondja Jonathan Wadsworth egyetemi professzor.

Az Atlanti-óceán túlpartján már vegyesebb a kép. Meglehetősen éles vita folyik arról, hogy a minimálbér káros hatással van-e a gazdaságra vagy sem. Svájcban azért állapítanák meg igen magasan a legkisebb fizetést, mert a bérek amúgy is magasak, akárcsak a megélhetési költségek - mondja David Lea, a Controll Risk tanácsadó cég elemzője.

Svájc az elmúlt években jó párszor a médiai érdeklődésének középpontjába került népszavazásaival. Az úgynevezett 1:12-es szabályról szóló referendum, amely a legalacsonyabb bérek 12-szeresében maximálta volna a legmagasabbakat, elbukott. A Novartis gyógyszergyár vezérigazgatójának 72 millió frankos végkielégítéséről szóló hír nyomán kiírt népszavazás azonban megtiltotta a cégeknek, hogy azért fizessenek menedzsereiknek, hogy ne menjenek el dolgozni más vállalatokhoz. Napirenden van az állampolgári bér ügye, amelynek fizetése nem kötődne munkavállaláshoz. Ennek összege 2500 frank (627 ezer forint) lenne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziljozs, 2014.05.17 14:53

A cikkírónak hiányosak az információi az Usa-ban most emelték a min.órabért 10dollár 10centre,a 7,26 a régebbi órabér volt!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ABCYQ, 2014.05.17 09:31

Egy normális ország,ahol nem kizsákmányólják,hanem megbecsülik az embereket,és megadják a munkájuknak a kellő tisztelet.

Nálunk meg úgyanaz a semmitérő ócska kommunista rendszer van mint 50 évvel
ezelőtt,és semmi sem változott.Csak annyi hogy már minden utcasarkon ÁVH -s
besugók lesik,azon embereket akiket a rendszerükre veszélyesnek tartanak.
A bürokráciában felelőtlen pénzszórás van,a gazdaság a béka feneke alatt
van,az emberek túlnyomó része már külfőldre menekűlt.A semmitérő rendőrség
nagyüzemben, mocskos aljas pénzbehajtást csinál,a nagyobb bankokkal-bizto-
-sítótársaságokkal szorosan együttmüködve. Ez magyarország,a mára már él-
-hetetlenné vált CIGÁNYORSZÁG!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.05.16 19:09

svájcban jelenleg 5600 frank, azaz kb 1,4 millió ft a havi átlagbér, tehát ott ez nem jelent nagy változást.
munkanélküliség pedig gyakorlatilag nincs(1% alatti) , gazdaságuk pedig gigantikus külker és fizetési mérleg többletet produkál,csakúgy, mint az államháztartásuk,amely szintén nem hiánnyal, hanem pozitív eredménnyel gazdálkodik.
úgyhogy megtehetik, elbírja a gazdaságuk, mi meg irigykedhetünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gadam0114, 2014.05.16 16:49

Más világ, más ország. De megjegyzem egy pizza 14 euro, egy sör 5 euro stb stb... De valamit jol csinálnak egyébként, mert megtehetik, hogy megadják ezt az ott élőknek és dolgozóknak. Egyébknét pont ellenkezőleg működik az ő országuk mint a miénk, de biztos mi haladunk jó úton :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html