Az ügyvezető portugál kormány megállapodott az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank képviselőivel az országnak nyújtandó kedvezményes hitelkeret feltételeiről. Portugália 78 milliárd eurót kap három évre, hogy hány százalékos kamatra, azt még nem hozták nyilvánosságra. José Sócrates miniszterelnök szerint rendkívül kedvező kondíciókat tudtak elérni, mivel a hitelezők belátták, hogy Portugália helyzete nem olyan rossz, mint Görögországé vagy Írországé volt.

A kedvezmények között szerepel, hogy nem kell csökkenteni a minimálbért, illetve nem kell további közalkalmazottakat elbocsátani - ezek az intézkedések részei voltak az Athénnal és Dublinnak kötött megállapodásnak. Emellett a munkavállalók továbbra is megkapják 13. és 14. havi fizetésüket - jelentette ki Sócrates. További engedmény, hogy a GDP arányos költségvetési hiány idén az ország korábbi vállalásában szereplő 4,6 százalék helyett 5,9 százalék lehet, 2012-ben pedig három százalék helyett 4,5-re mehet fel a deficit. Portugália 2010-ben a tervezett 7,3 százalék helyett 9,1 százalékos hiányt számolt el.

A 78 milliárdos keret egy részét a bankok feltőkésítésére különítették el, ha erre szükség lenne a következő három évben - tudta meg a Wall Street Journal az ügyhöz közel álló forrásból. A legnagyobb helyi magántulajdonban lévő pénzintézetek ugyanakkor korábban magabiztosan kijelentették, hogy nem fogják igénybe venni a segélycsomag támogatását. A kormányfő azt mondta, hogy az állami tulajdonú Caixa Geral de Depósitost, a legnagyobb portugál bankot nem kell magánkézbe adni a csomag feltételként. A pénzintézet 2005-ban a lakossági betétek közel harmadát, a hitelek több mint ötödét birtokolta.

A tárgyalások hosszabb ideig tartottak, mint Görögország és Írország esetén, ugyanis az ibériai országban a június 5-ei választások előtt meg vannak számlálva a parlament napjai. A tető alá hozott megállapodásról éppen ezért ma dönteniük kell az ellenzéki pártoknak is - ez a feltétele annak, hogy a voksolás kimenetelétől függetlenül érvénybe léphessen a szerződés, továbbá annak, hogy az ország még június előtt hozzájuthasson az első részlethez. Júniusban ugyanis nyolcmilliárd euró értékű hitel futamideje jár le, ezt célszerű lenne a mostanra kialakult magas piaci kamatoknál sokkal kedvezőbb terheket kínáló EU-IMF keretből kiváltani.