Megdöbbentő fordulat jöhet Ausztriában

Három hónappal a megismétlendő ausztriai államfőválasztás előtt Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt jelöltje, az eredeti választás vesztese élvez nagyobb lakossági támogatást az első közvélemény-kutatási adatok szerint, amelyet az Österreich című lap csütörtöki száma közölt.
MTI, 2016. július 7. csütörtök, 14:59
Fotó: MTI/EPA

A Gallup intézet hatszáz ember megkérdezésével készített felmérést. Ennek eredménye szerint jelenleg Norbert Hoferre 51, míg a Zöldek által támogatott, de függetlenként induló Alexander Van der Bellenre 49 százalék szavazna. A prognózis szerint szavazásra jogosultak 84 százaléka megy el voksolni újra. A május 22-én tartott második választási fordulóban (ezt ismétlik most meg) 72 százalékos volt a részvétel.

A megkérdezettek 79 százaléka ugyanarra a jelöltre fogja leadni szavazatát, akire legutóbb. A válaszadók hat százaléka mérlegeli még, hogy kit támogasson, három százalék pedig biztosan a másik jelöltet fogja választani, mint tavasszal. A felmérés szerint a Zöldek szavazótáborának 85, a szociáldemokraták támogatóinak 79 százaléka biztos szavazó, ők ugyanúgy fognak voksolni, mint május 22-én, vagyis többségük Van der Bellenre szavaz. A szabadságpárt szimpatizánsainak 73 százaléka mondható biztosnak.

A kutatásból az is kiderül, hogy az emberek 56 százaléka szerint a nemzetközi politika színpadán kínos Ausztria számára a megismételt választás, 34 százalék úgy véli, hogy ez egyáltalán nem rontja az országról kialakult képet.

A május 22-i választáson szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, Norbert Hoferre pedig 49,65 százalék szavazott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

A választás második fordulóját az alkotmánybíróság határozata értelmében kell megismételni, mivel a bírák helybenhagyták a szavazatszámlálás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt. A megismételt választást várhatóan október másodikán tartják.

HOZZÁSZÓLÁSOK