Megdöbbentő követeléssel állt elő a guru

Hatástalannak látja a világ legnagyobb központi bankjainak szokatlanul laza monetáris politikáját Nouriel Roubini amerikai közgazdász. A pénzügyi gurunak tartott szakember olyan lépésre biztatja a kormányokat, amelytől sokan mások óvják azokat.
Napi.hu, 2015. február 6. péntek, 17:49
Fotó: Napi.hu

A vezető jegybankok szokatlan monetáris politikája - beleértve az úgynevezett mennyiségi enyhítést, azaz a kötvényvásárlásokat is - nem bizonyult megfelelő eszköznek az infláció megmozdítására és a gazdasági növekedés fellendítésére - írta Nouriel Roubini legfrissebb tanulmányában. A Dr. Végzetnek gúnyolt közgazdász professzor azzal szerzett nevet magának, hogy precízen megjósolta a 2008-2009-es pénzügyi összeomlást.

A probléma gyökere az, hogy monetáris politikai beavatkozások fiskális megszorításokkal párosulnak. Olyan világon élünk, ahol túl nagy a kínálat és ezzel egyidejűleg túl kicsi a kereslet - állította fel meglehetősen egyszerű alapképletét az amerikai sztár közgazdász. Ez a szituáció folyamatosan nyomást gyakorol az árakra: egyre lejjebb szorítja az inflációt, sőt deflációt (árcsökkenést) idéz elő. Hatása erősebb az agresszív monetáris enyhítések hatásánál.

Egy irányba mutató okok

A pénznyomtatás azért nem vezet inflációhoz, mert a 2008-as összeomlás után megindult bővülés vérszegény és fájdalmas adósságleépítéssel párosul. Miután a magánszemélyek, a cégek és az államok is jókora tartozásokat halmoztak fel a válság előtt, a mai napig nem tudtak teljesen megszabadulni ettől.

Emellett számos további tényező is ebbe az irányba hat. Ezek közé tartozik, hogy túlkínálat fékezi a vállalatok áremelési képességét, illetve hogy a magas munkanélküliség körülményei között túl sokan pályáznak túl kevés állásra. Ez a munkavállalók bérnövelési lehetőségeit korlátozza.

Roubini a kellemetlen gazdasági környezetet fenntartó tényezők közé sorolja a növekvő jövedelemkülönbségeket is. Ez csak tükrözi azt a folyamatot - fejtegeti -, amelyben a jövedelmek azokhoz áramlanak, akik többet takarítanak meg, azoktól, akik többet költenének, s ezzel erősíthetnék a halovány fogyasztói keresletet.

A bajok exportálása

Végül megemlíti a korábban felfújt ingatlanlufik kipukkadását, illetve a jelenleg is növekvő eszközbuborékokat, amelyek fokozzák a kockázatot, s ezzel óvatosságra késztetik a befektetőket. Az alacsonyabb nyersanyag- és energiahordozó-árak - amelyek részben a kínai gazdaság lassulására vezethetők vissza - szintén hozzájárulnak a deflációhoz, illetve ahhoz, hogy - a kisebb termelési költségnek nyomán felfutó termelés miatt - túlkínálat alakuljon ki a világon feldolgozóipari termékekből.

A szokatlan monetáris politika célja, hogy a hazai valuta gyengítésével - ami növeli az importárakat - megelőzze a deflációt, ám ez egy zéróösszegű játszma - hívja fel a figyelmet Roubini. Ami ugyanis a hazai pályán az infláció erősödését ígéri, az külföldi valuták viszonylagos erősítésével csak exportálja a deflációt és a recessziót más gazdaságokba.

Szokatlan követelés

Roubini végül egy pénzügyi közgazdásztól meglehetősen szokatlan következtetésre jut. A monetáris ösztönzők csak akkor lehetnek hatásosak, ha ideiglenesen fiskális élénkítéssel, azaz a növekedést serkentő költségvetési beavatkozásokkal párosulnak. Ez utóbbi minden jelentős gazdaságban hiányzik. Bizonyos fokig, mint az eurózóna, mind Nagy-Britannia, mind az USA, mind Japán fiskális megszorítási politikát folytat, igyekszik konszolidálni költségvetését.

Roubini szerint az IMF receptje - amely közfinanszírozású infrastruktúra-beruházásokat ajánl a kormányoknak - megfelelő lenne, ha nem ütközne politikai korlátokba. A végeredmény állandósuló lassú növekedés, elnyúló stagnálás (secular stagnation), visszaeső infláció, sőt defláció - ismétli meg diagnózisát az professzor.

Rozogák vagyunk

Más szakértők is hasonló következtetésre jutnak, további elemekkel egészítve ki Roubini szempontjait. Öregek vagyunk, el vagyunk adósodva és szakadék tátong az anyagi lehetőségeink között. Ez a képlet elkerülhetetlenül a nominális GDP-növekedés lassulásához vezet - idézi a CNBC Ajay Kapurt, a Bank of America Merrill Lynch feltörekvő piacokkal foglalkozó stratégáját.

Az öregek nem költenek túl sokat. Amikor túlságosan eladósodnak az emberek, akkor a nekik nyújtott kölcsönök hatékonysága romlik és a gazdagok megtakarítási rátája a válság előtti 20 százalékos arányról 40 százalékra ugrott - teszi hozzá az elemző. Ilyen körülmények között meglehetősen nehéz mozgásra bírni a gazdaságot - ez magyarázza, miért követik egymást a jelentős monetáris enyhítések, miért látszik úgy, mintha a kamatok az idők végezetéig alacsonyan maradnának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

_Jhony, 2015.02.07 15:53

Elég csak a címszavakat megfigyelni: (nem biztos hogy kiszemeztem mindent, de néhányat)::

-politikai korlátok!
-A jövedelem azokhoz áramlik akik eddig is nagy megtakarításokkal rendelkeztek.
-munkanélküliség (kevesebb emberre van szükség)
-nincs bérnövekedés
-túlkínálat van, és ezt nem tudják eladni (rájuk rohad amit gyártottak)

- A LEGFONTOSABB: ADÓSSÁGOK VANNAK FELHALMOZVA, (olyanok is vettek fel hitelt akik mondjuk a vállalat beindításához vagy további finnanszíozáshoz kellett a pénz, Tehát nem felelőtlenül plazmatévére-második kocsira stb...)
EZEK MÉG MINDIG KAMATOZNAK! értelmetlen uzsorakamattal, visszafizethetetlenek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2015.02.07 13:35

@Rattler:

"Az első lépés az "emberanyag" szellemi színvonalának jelentős upgrade-je lenne, enélkül minden hiába."

Ebben sajnos igazad van.
Viszont meggyőződésem, hogy nincs más választása az emberiségnek. Amíg a pénz, a vagyon, a mértéktelenség, a kapzsiság istenség égisze és imádata alatt nem képesek átlátni az őket körülvevő mocsáron, addig a saját sírját ássa az emberiség.

Szerencsére már egyre többen ébrednek fel és látják, hogy a minket körülvevő világ egy oltári nagy hazugság, és csalás, és fordulnak a rendszer ellen... bízom benne, hogy még a mi életünkben elérik ezen emberek azt a kritikus tömeget, ami átfordíthatja az egészet...szakemberek szerint a népesség 5-10%-a is már elindítja ezt a folyamatot...

(ami sarkosabb kérdés, hogy krízis, világégés kell-e a változáshoz, vagy anélkül is megjön az emberek normális esze)

Már létezik ez az embercsoport, Kulturális Kreatívoknak nevezték el a kutatók... keress rá a neten, és rengeteg érdekes és bizakodásra okot adó filmet, cikket találsz a témában...

http://elofolyoirat.blogspot.hu/2009/06/vilagvege-vagy-kreativ-jovo-kulturalis.html

http://vimeopro.com/kulturaliskreativok/kulturaliskreativok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rattler, 2015.02.07 13:10

@ziziza:
Hát, ezek a megoldások majd talán egy utópisztikus társadalomban megvalósulhatnak, de ehhez egy teljes társadalmi "reboot" és újrainstallálás "kellene", az hogy pár ezer ember a jó irányba fordul még nagyon kevés, a döntő többségnek arra kellene fordulnia, de ehhez az egyéni létezés alapvető értékeinek teljes ujradefiniálására lenne szükség, ez napjainkban amikor a nagy többség kiüresedett és élete egyetlen mozgatórugója a harácsolás - gyakorlatilag lehetetlen.
Tulajdonképpen magát az embert kellene továbbfejleszteni a spiritualitás fundamentumán.
Csakhát ugyebár ezzel is a gyakorlati megvalósítás kísérlete közben támadnak problémák, végül is maximum egy középkori inkvizíció, kommunista diktatúra, vagy egy Iszlám állam jön ki a csövön...
Az első lépés az "emberanyag" szellemi színvonalának jelentős upgrade-je lenne, enélkül minden hiába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2015.02.07 12:34

@Rattler:

Jól látod:

A megoldások eszközei lehetnének:

- Feltétel nélküli alapjövedelem
- Betiltani globálisan a pénzügyi spekulációt, keményen megregulázni, akár be is tiltani a tőzsdéket.
- Maximalizálni az egy ember egy cég/cégcsoport által felhalmozható vagyon mértékét.
- Államadósságokat minden országban lenullázni, az így felszabaduló kamat és tőketörlesztéseket visszaforgatni a reál gazdaságba.
- 200%-al fordulni a megújuló energia források felé (pozitív diszkriminációval, és a fosszilis energiák negatív diszkriminációjával)
- Újra gondolni, új alapokra helyezni mind a világgazdaság mechanizmusait mind pedig a demokráciáról alkotott képüket (mindkettő jelentősen torzult)
- Az ember méltóságteljes élethez (alap élelmiszerek, ruházat, lakhatás, fűtés/hűtés, egészségügy, oktatás) való jogát minden érdek elé helyezni....

stb. stb....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rattler, 2015.02.07 09:34

Abszolút igaza van.
Hiába nyomja a dollárt számolatlanul a FED ha az nem jut el az "átlagemberhez" - maximum immár végleg visszafizethetetlen hitelek formájában.
A gazdaságba pumpált összegek elakadnak a tőzsdéken és befektetési alapokban, viszont a dolgozók nagy része 10-15 évvel ezelötti fizetésekben részesül, így a vásárlóerő egyáltalán nem nő.
Mindeközben Ázsia irtózatos mennyiségű árut zúdít a világra - hatalmas árubőség mellet egyre csökken a fizetőképes kereslet.
A társadalom elöregedése pedig még egyet rúg a fogyasztói társadalom rendszerébe, az idősebbek szinte alig vesznek valamit elvannak azzal amit életük során szereztek, annyi érdekli őket hogy enni legyen és meg ne fagyjanak.
Rohadt egyszerű lenne a megoldás - egyszerűen x összeget ki kellene utalni minden állampolgárnak fogyasztás céljából, vagy emelni a fizetéseket ill. az azon kívüli juttatások körét.
Az ausztrál kormány pl. azzal kezdte a 2009-es évet hogy minden állampolgárnak kiutaltak 1500 $-t hogy na akkor ezt most legyenek szívesek elkölteni. :-) Ennyi.
Úgy tűnik azonban hogy valójában ez nem is cél, mivel a jelenlegi inflációmentes környezetet a gazdasági elit egy része arra használja hogy tömegével felvásárolja a "valós" javakat, "virtuális" vagyonukat materiális jószágba konvertálják, így amikor majd már tényleg beüt a valódi krach, a valóban értékes anyagi eszközök, nyersanyagforrások, bányák, termőföld, erdők, termelőegységek, fejlesztőközpontok, értékes cégek, - már mind a kezükben lesznek - így szinte korlátlan hatalmat gyakorolhatnak majd...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html