Törvényjavaslatot terjesztett elő egy orosz kommunista képviselő arról, hogy be kellene tiltatni a 40 évesnél fiatalabb nőknek a dohánytermékek vásárlását. Ivan Nyikicsuk azzal indokolja előterjesztését, hogy meg kell védeni a nőket és gyermekeiket a dohányzás káros hatásaitól - idézi a politikus internetes közleményét a Moscow Times. És ez még nem minden.

A törvénytervezet, amely a vendéglőkre és más nyilvános helyekre vonatkozó, érvényben lévő korlátozást terjesztené ki, azt is megtiltaná a nőknek - ezúttal életkoruktól függetlenül -, hogy rágyújtsanak, ha kiskorúak környezetében vannak. A néhai Szovjetunió állampártjának utódaként visszamaradt orosz kommunista párt eddig tartózkodott az emberek között nemük szerint különbséget tévő törvényjavaslatoktól.

Ugyanakkor annyiban nem meglepő a dolog, hogy az orosz Dumában helyet foglaló szélsőséges jobboldali Liberális Demokrata Párt képviselőit eddig sem aggasztotta különösebben az ilyenfajta diszkrimináció, amikor törvénytervezetekkel álltak elő. A szovjet rezsim egyébként egyenrangúnak tekintette a nőket és a férfiakat, ami valamelyest javította a nők arányát a vezetői pozíciót betöltők körében is.

Nyikicsuk ötletét meglehetős felháborodás fogadta a törvényhozásban. Szergej Kalasnyikov a Duma egészségügyi bizottságának elnöke a büntetőjog fogalomkörébe illő kezdeményeznek minősítette a tervezetet, amely másodrendű állampolgárokat csinálna a nőkből. Emellett megkérdőjelezte az előterjesztő beszámíthatóságát is.