Tovább nőtt Volodimir Zelenszkij komédiás színész előnye az ukrán elnökválasztás kampányában - idézi a legfrissebb közvélemény-kutatási eredményeket a bne IntelliNews régiós hírportál. Az angol elnevezése szerint Kyiv International Institute of Sociology (KIIS) február közepén közzétett felmérése szerint a biztos szavazók körében a Zelenszkij 26,9 százalékon áll, miközben Petro Porosenko államfő a szavazatok 17,7, az ellenzéki Julia Timosenko 15,8 százalékára számíthat. A körkérdést február első harmadában ették fel több mint 200 szavazópolgárnak.

Az eredmények szerint az új versenyző fölényesen lemosná ellenfeleit a két jelöltre zsugorodó második fordulóban, ha ezt most vasárnak tartanák. Zelenszkij 39,6 százalékos eredményt érne el Porosenko 18,1 százalékával szemben. Ez több mint 20 százalékpontos különbség. Ha Timosenko versenyezne a második menetben a regnáló államfővel, akkor 27-18,9 százalékos arányban nyerne.

Az ukrajnai Központi Választási Bizottság összesen 44 elnökjelölt indulását regisztrálta a március 31-i első fordulón. Zelenskij, akit a vitatott hátterű ukrán oligarcha, Porosenko ellenlábasa, Igor Kolomojszkij támogat, csak január 30-án nyújtotta be indulási kérelmét. A komédiást az általa alapított új párt, az Emberek Szolgája jelöli.

Lefutott lehet a meccs

A jelölt már januárban jelezte választási programjának fő pontjait. Mindenekelőtt népszavazást írna ki Ukrajna NATO-tagságáról, amit Oroszország kőkeményen ellenez. Emelné a hadsereg alacsony beosztású tagjainak fizetését és erősítené a jog uralmát a befolyásos üzletemberek hatalmával szemben. Egyszeri adóamnesztiát adna a jövedelmüket bevalló pénzemereknek.

Eközben Zenon Zawada, a kijevi Concorde Capital brókercég elemzője ügyfeleinek küldött elektronikus levelében Zelenskij második fordulós támogatottságát emelte ki a közvélemény-kutatási adatokból. A különbség, amellyel nyerne olyan nagy, hogy nincs az a politikai trükk, amivel Porosenko ledolgozhatná hátrányát.

Ezt a távolságot tisztátalan eszközökkel, azaz választási csalással sem lehet eltüntetni. Emellett az új jelölt mellett szól, hogy támogatói bázisa - fiatalok a társadalom minden rétegéből - jobban mobilizálhatók, ha tömegtüntetésekre kerülne sor a választási eredmények miatt, mint Porosenko hívei. Ezért Zawada szerint az elnöknek el kellene gondolkodnia, hogy el sem indul a második fordulóban.