A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Szlovákiában is megdőlhet az egykulcsos jövedelemadó, miután Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke felvetette, hogy havi 2750 euró feletti jövedelemnél a jövedelemadót 19-ről 25 százalékra emeljék, az évi 33 millió eurónál magasabb nyereséget kimutató társaságoknál pedig a 19 százalékos társasági adó emelkedjen 22 százalékra.

A jelenleg adómentes osztalékra a Smer 5 százalékos terhet vetne ki. A szlovák parlament ugyan már elfogadta a jövőre 80 millió eurós bevételt hozó bankadót, ám ezt Robert Fico 180 millió euróra srófolná fel. Az együttesen 450-500 millió euró többletbevétellel kecsegtető intézkedések közül a kormánypártok a korábbi állásponttal szemben már nem vetik el az egykulcsos adórendszer többkulcsossá tételét.

A jelenlegi kormánykoalíció nagy valószínűséggel már nem képes további takarékossági intézkedések meghozatalára és elfogadására, ezért félő, hogy a 2012-es 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél nem lesz tartható. A gazdaság ugyanis 2012-ben szinte biztosan nem bővül a korábban prognosztizált 3,4 százalékos ütemben, legfeljebb 1,5−2 százalékkal, ami drámai esetben akár 600 millió eurós bevételkiesést is okozhat.