A búza tonnája januárban még 750 zlotyba került Lengyelországban, ám ez az ár áprilisra elérte a 940 zlotyt. Az áremelkedést főként a koronavírus miatti pánik okozta, okozta, ami megdobta a liszttermékek iránti keresletet az EU-ban - adta hírül a Business Insider Polska. Ennek következtében már április vége előtt alaposan felmegy az ára a kenyérnek, a tésztáknak és a kásáknak (pedig az utóbbi alapélelmiszer a lengyel étkezéseknél).

A várható áremelkedés elérheti 10-20 százalékot. A kereslet növekedéséből fakadó gondot növeli, hogy a malmoknál elfogyott a tartalék. Általában néhány hetes tartalékaik vannak, de a lisztet a járvány kitörése előtt vették, és mostanra elfogyott. Senkinek sincs raktáron, amennyi elég lenne a következő aratásig, azaz július közepéig.

A szakértők szerint a 750-ről 940 zlotyra drágulás egy tonna búzáért nem csupán az uniós piacokon, hanem a világpiacon is érezhető. A Malomipari Munkaadók Szövetsége ezt látva már április elején a mezőgazdasági miniszterhez fordult azzal a kéréssel, hogy az Anyagi Tartalékok Ügynökségénél felgyűlt tartalékokat mozgósítsák, de eddig nem kaptak választ.