Megduplázódhat a cseppfolyós földgáz termelése

Megduplázódhat a cseppfolyós földgáz (LNG) termelése 2025-ig a világban, ha megvalósulnak az elmúlt időszakban bejelentett projektek - mutat rá az Ernst & Young legfrissebb iparági jelentése.
MTI-Eco, 2013. április 10. szerda, 15:57
Fotó: Napi.hu

Iparági becslések szerint 2000 óta 2,7 százalékkal nőtt a földgáz-felhasználás globálisan, eközben az LNG-kereslet 7,6 százalékkal bővült. Az előrejelzések szerint ez a tendencia erősödik majd a következő időszakban - ismertette szerdai közleményében a nemzetközi tanácsadó cég.

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint a földgáz egyre nagyobb szerepet tölt be a világ energiafelhasználásában, a 2010-es 21 százalékról 25 százalékra növekszik 2035-re. Az LNG iránti keresletbővülés a következő években 5-6 százalék körül alakulhat. A tendencia 2020 után is folytatódhat, de lassabb ütemben, évi 2-3 százalékos növekedéssel. 2030-ra a felhasználás duplája lehet a jelenlegi 250 millió tonnának - mutat rá az Ernst & Young tanulmánya.

A cseppfolyós gáz termelése az elmúlt öt évtizedben folyamatosan bővült. Az első hullámban Algéria, Malajzia és Indonézia volt a fő exportőr, a másodikban pedig Katar és Ausztrália. A fejlődés harmadik hullámában összesen 25 ország vehet részt, közülük sokak jelenleg egyáltalán nem, vagy csak minimálisan folytatnak termelést. 2020-ra azonban ezek az államok adhatják a világ LNG-kitermelésének 30 százalékát, az új exportőrök Észak-Amerikából és Kelet-Afrikából kerülhetnek ki - közölte a tanácsadó cég.

Az új kitermelőhelyek jelentős mennyiségű, a mostaninál olcsóbb cseppfolyós gáz megjelenését eredményezik, ezzel komoly kihívás elé állíthatják a jelenlegi drágán termelő, főleg ausztrál projekteket.

A közlemény szerint az LNG előretörése megváltoztathatja az iparágban kialakult helyzetet. A változást valószínűleg az ázsiai piacok indíthatják el, az ottani vásárlók várhatóan felülvizsgálják és módosítják majd a mostani hosszú távú szerződéseiket, illetve azt az aránylag drága modellt, amely az LNG árát az olajéhoz viszonyítja. Épp ezért az Ernst & Young arra számít, hogy a cseppfolyós gáz ára fokozatosan távolodik majd az olajétól és egyre inkább a kitermelőhelyi árak felé tolódik majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vote, 2013.04.10 18:32

@rigolya:
Belefolyik a gáz a tengerbe, mint az óriás tankerhajóknál...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.04.10 16:42

Vajon mikor fog felrobbanni az első LNG-s tartályhajó? S mekkora lesz a kár?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html