Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai diplomácia irányítója nem bocsátkozott részletekbe, de leszögezte, hogy a Közel-Keleten tartózkodó sok amerikai állampolgár életét mentették meg a péntekre virradóra végrehajtott célzott támadással. "Nem mondhatok túl sokat a fenyegetések természetéről. De az amerikaiaknak tudniuk kell, hogy az elnök, Donald Trump döntése Szulejmáni kiiktatásáról amerikai életeket mentett meg" - fogalmazott Pompeo az MTI beszámolója szerint.

A külügyminiszter azt mondta, hogy Szulejmáni "összeesküvést szőtt" a térségben "egy nagyszabású merénylet végrehajtására". Ez Pompeo szerint több százak életébe kerülhetett volna. A tárcavezető hangsúlyozta: az iráni tábornok likvidálásával az amerikaiak "nagyobb biztonságban vannak a térségben".

Kiemelte, hogy az amerikai hírszerzés információi vezettek a célzott támadáshoz. "Óriási kockázattal járt volna, ha tétlenek maradunk. A hírszerzés felbecsülte a helyzetet, az elnök pedig határozottan cselekedett az éjszaka".

A miniszter a Fox televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a múlt éjszaka volt "a legmegfelelőbb idő a csapásmérésre". Ellenkező esetben - mint mondta - muszlimok élete is veszélybe került volna Irakban és másutt is.

Donald Trump amerikai elnök péntek reggeli Twitter-bejegyzései egyikében úgy fogalmazott: "Kászim Szulejmáni tábornok hosszú időn keresztül amerikaiak ezreit gyilkolta vagy sebesítette meg, és arra készült, hogy még többeket megöljön."

Mike Pompeo péntek délelőtt szintén a Twitteren számolt be arról, hogy telefonbeszélgetést kezdeményezett Dominic Raab brit, Heiko Maas német és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterrel, valamint Jang Jie-csivel, Hszi Csin-ping kínai elnök külpolitikai főtanácsadójával. Valamennyiüknek hangsúlyozta, hogy Washington "elkötelezett a feszültség enyhítése mellett" Iránnal a Kászem Szulejmáni tábornok elleni célzott támadás után kialakult helyzetben.

Twitter-bejegyzéseiben az amerikai külügyminiszter azt is közölte: tájékoztatta partnereit arról, hogy Szulejmáni kiiktatására az "amerikai életeket fenyegető támadásokra adott válaszként" került sor.

A brit külügyminiszterrel folytatott beszélgetésben kifejezte háláját, hogy az Egyesült Államok szövetségesei elismerik, hogy az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége "folyamatos agresszív fenyegetést" jelent. A francia diplomácia vezetőjével folytatott beszélgetéséről beszámolva Pompeo megjegyezte: Washington "osztozik az európai szövetségesekkel" abban, hogy elsődleges fontosságúnak tartja "az iráni rezsim ártalmas tevékenységének kiegyensúlyozását".