BUX
39663

Megelőzte a venezuelai elnök Obamát Kubában

Az Egyesült Államokat bírálva szolidaritásáról biztosította Raúl Castro kubai államfő venezuelai kollégáját, Nicolás Madurót (képünkön), aki Barack Obama amerikai elnök havannai történelmi vizitje előtt érkezett hivatalos látogatásra a karibi szigetországba.

Inforádió, 2016. március 20. vasárnap, 16:31

A kubai kormány szombaton kiadott közleménye szerint Castro még pénteken tárgyalt Maduróval, aki "bátran és intelligens módon" tiltakozott a hazája belügyeibe való beavatkozás ellen, mindenekelőtt az Egyesült Államok politikája miatt.

A venezuelai elnök kubai látogatásának célja a két ország közötti szövetség megerősítése volt a kétoldalú együttműködési terv éves megújítása révén. A vizit során a kubai kormány ismételten "rendíthetetlen" támogatásáról biztosította Madurót, és újfent bírálta azt a Barack Obama által aláírt rendeletet, amely Venezuelát fenyegetésnek nyilvánítja az Egyesült Államok biztonságára nézve - derül ki a kubai vezetés közleményéből.

Caracas és Washington között évek óta feszült a viszony. Maduro elődjéhez, Hugo Chávezhez hasonlóan élesen bírálja az Egyesült Államok latin-amerikai politikáját.

Obama is érkezik

Obama helyi idő szerint vasárnap délután érkezik háromnapos látogatásra a kubai fővárosba. A vizit a korábban ellenségnek számító Washington és Havanna 2014 decembere óta tartó közeledésének csúcspontja lesz, a karibi szigetországban ugyanis 1928 óta nem járt amerikai elnök. Kubai máskéntgondolkodók arra kérték Obamát, látogatásán szólítson fel az elnyomás beszüntetésére.

A venezuelai államfőt havannai látogatásán a kommunista állam legrangosabb kitüntetésével, a José Martí Érdemrenddel tüntette ki Raúl Castro.

Maduro hazaindulása előtt, szombaton kubai újságíróknak elmondta, hogy az elnök bátyja, Fidel Castro is fogadta őt havannai rezidenciáján. A venezuelai államfő szerint a 89 éves egykori forradalmár "a világ legtájékozottabb embere", aki "tele van derűlátással" és "óriási erőt" sugároz. A venezuelai elnök elmondta, hogy két és fél órát beszélgetett az idősebbik Castro fivérrel, aki 2006-ban adta át az ország irányítását a most 84 éves öccsének.