Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az AfD első alkalommal indult a Landtag-választáson, és az országos köztelevíziók (ARD,ZDF) megbízásából készült eredménybecslések alapján a szavazatok 21-21,5 százalékát szerezte meg, ami 17 helyet jelent a 71 tagú schwerini Landtagban. A 2013-ban alapított párt így a kilencedik tartományban kerül be a helyi törvényhozásba a 16 tartományból álló Németországban.

Az SPD a szavazatok 30-30,5 százalékával végzett az első helyen, ami ugyan visszaesés a legutóbbi, 2011-ben tartott választáson szerzett 35,6 százalékhoz képest, de a szavazás előtti közvélemény-kutatásokban mért 28 százaléknál jobb eredmény. A CDU nagyobbik koalíciós partnereként 2006 óta kormányzó szociáldemokraták 24 helyet szerezhetnek a Landtagban.

A CDU a becslések alapján az SPD és az AfD mögé, a harmadik helyre szorult, a szavazatok 19-20 százalékát szerezte meg eddigi legrosszabb eredménye, a 2011-es 23 százalék után. Ez 16 képviselői helyet jelenthet a tartományi gyűlésben.

Saját területén kapott ki

A CDU támogatottsága így új történelmi mélypontra süllyedt Mecklenburg-Elő-Pomerániában, a pártelnök-kancellár szűkebb politikai hazájában; Angela Merkel a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson 1990 óta mind a hét alkalommal Mecklenburg-Elő-Pomerániában szerzett mandátumot, a tartomány északi, tengerparti térségében fekvő egyik egyéni választókerületben.

A CDU még soha nem végzett az AfD mögött tartományi vagy egyéb választáson. Ugyanakkor az SPD-CDU koalíció a becslések alapján fennmaradhat, a két párt 40 képviselő támogatására támaszkodó kormányt alakíthat a schwerini Landtagban, ahol legkevesebb 36 képviselő támogatása szükséges a többséghez.

A negyedik helyen a Baloldal végzett 12,6 százalékkal, a 2011-ben szerzett 18,4 százalék után.

A Zöldek támogatottsága a 2011-es 8,7 százalékról a bejutási küszöb szintjére, 5 százalékra süllyedt, egyelőre bizonytalan, hogy megőrzik-e képviseletüket. Amennyiben ez nem sikerül, Mecklenburg-Elő-Pomeránia lesz az egyetlen tartomány, ahol a Zöldek nincsenek jelen a helyi törvényhozásban.

A széles körben neonácinak tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) a 2011-es 6 százalék után 3,4 százalékot szerzett az eredménybecslések szerint, vagyis kiesett a Landtagból. Amennyiben a hivatalos végeredmény is 5 százalék alatt lesz, az NPD egyetlen tartományban sem rendelkezik majd képviselettel.

A választási részvétel 60,9 százalékos volt, nagymértékben emelkedett a 2011-es 51 százalékhoz képest.

Az eredménybecslések alapján az újonc AfD-t leszámítva az összes párt támogatottsága csökkent.

Íme az okok

Frauke Petry, az AfD társelnöke Schwerinben az urnazárás utáni első nyilatkozatában a ZDF-nek azt mondta, a párt sikere jól mutatja, hogy a "zsugorodó egykori nagy néppártok" - a CDU és az SPD - elveszítették a kapcsolatot a választókkal. Ezt jelzi az is, hogy az AfD sok olyan embert mozgósított, akik korábban nem vettek részt a Landtag-választáson.

Az eredményben nagy szerepe van Angela Merkel "katasztrofális menekültpolitikájának" - mondta Frauke Petry, hozzátéve, hogy az AfD súlyos csapást mért a kancellárra a saját "törzstartományában", és az eredmény már azt a kérdést is felveti, vajon meg tudja-e őrizni egyéni mandátumát a 2017-es Bundestag-választáson.

Az AfD társelnöke azt is elmondta, hogy pártja ellenzéki szerepre készül a tartományi gyűlésben.

A CDU főtitkára, Peter Tauber a párt berlini székházában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a mecklenburg-elő-pomerániai kormány kiváló munkát végzett, a választók jelentős részét azonban nem ez mozgatta, hanem az, hogy kifejezésre juttassa elégedetlenségét a menekültválság kezelésével kapcsolatban. Van azonban egy mélyebb oka is a választási eredményeknek, mégpedig az emberek egy részének félelme a "leszakadástól". Ez az aggodalom annak ellenére jelentkezik, hogy az ország újraegyesítése óta Mecklenburg-Elő-Pomeránia is sokat fejlődött, és ezek az eredmények nincsenek veszélyben.

Mindenki veszített

Egyetlen pártnak sem sikerült eloszlatni ezt a félelmet, és egyetlen párt sem tudott nyugalmat, bizakodást sugározni, ennyiben "mindenki veszített" - mondta a CDU főtitkára. Hangsúlyozta: a jövőben jobban el kell magyarázni, hogy a politika mit miért tesz és miként halad előre az emberek gondjainak megoldásában.

Az AfD nem is törekszik a gondok megoldására, "csak szítja a tiltakozást, játszik a félelmekkel, és fellépésével, nyelvezetével szalonképessé tesz szélsőjobboldali nézeteket" - tette hozzá Peter Tauber.

Szolidaritási paktumra készülnek

Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke a párt berlini székházában tett nyilatkozatában hangsúlyozta: mecklenburg-elő-pomerániai választás után az a kérdés, miként lehet gondoskodni arról, hogy az emberek "dühe és elbizonytalanodása" ne az AfD-nek adjon felhajtóerőt. A politikának biztonságot kell nyújtania az embereknek, méghozzá nemcsak védelmet a bűnözés és a terrorizmus ellen, hanem szociális biztonságot is, ezért a szövetségi kormányt alkotó koalíciónak - a CDU/CSU pártszövetségnek és az SPD-nek - ki kell dolgoznia egy "szolidaritási paktumot", amely a többi között nyugdíjminimum bevezetéséről szól - mondta Sigmar Gabriel.